Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO vezérkari főnökök brüsszeli tanácskozása

Szöveg: kormany.hu |  2011. január 27. 9:41

Brüsszelben ülésezik a NATO Katonai Bizottsága vezérkarfőnöki testülete. A megbeszéléseken a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke vezeti. A bizottság január 26–27-i üléssorozatán a tagállamok első számú katonái a szövetség belső ügyei megbeszélésén túl tárgyalásokat folytatnak az Euró-atlanti Partnerségi Tanács, a Mediterrán Dialógus országai valamint a szövetségi műveletekhez hozzájáruló nem NATO-tagállamok valamint külön is Oroszország és Ukrajna katonai vezetővel, összesen mintegy 66 vezérkari főnök részvételével.

A szövetség legmagasabb rangú katonai döntéshozó és tanácsadó testületének ez az első hivatalos találkozója az elmúlt évben tartott lisszaboni csúcsértekezletet követően. Az állam és kormányfők stratégiai döntéseinek gyakorlati katonai megvalósítása képezi a vezérkarfőnöki megbeszélések fő vonalát. A szövetség új stratégiai koncepciója a katonai vezetés számára fontos, hosszabb távon is érvényes feladatokat határozott meg az új stratégiai célkitűzések katonai megvalósításában, az ehhez szükséges szövetségi képességek megújításában, köztük a NATO katonai vezetési rendszere valamint a jelenleg is folyó katonai műveletek átalakítása terén.

A NATO Katonai Bizottsága ülésén rész vesznek a KFOR-műveletekben részvevő szövetségen kívüli országok vezérkarfőnökei is, és megvitatják a katonai feladatok hozzáigazítását a biztonsági helyzet változásai nyújtotta lehetőségekhez. Hasonló széleskörű fórumon egyeztetik az afganisztáni ISAF katonai műveletekben tervezett továbblépések lehetőségeit és teendőit.

Az új stratégiai koncepció szerepel a tagállamok katonai vezetői és a Mediterrán Dialógus országai vezérkarfőnökei megbeszélései élén is. Mindenekelőtt a koncepció nyomán a regionális együttműködésben megjelenő új lehetőségek, a következetesen alkalmazott „nyitott ajtók" politikája katonai eszközökkel történő gyakorlati megvalósítása képezi a megbeszélések alapját. Hasonló módon az Euró-atlanti Partnerségi Tanácsban is a lisszaboni csúcstalálkozó döntéseinek a katonai partnerség területén való leképezését és az új lehetőségek vizsgálatát tűzték ki a mostani tárgyalások céljának.

A NATO–Orosz Tanács esti órákra tervezett ülésén, a kapcsolatépítés lehetőségei megvitatása során dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke várhatóan konkrét javaslatokat tesz, amelyekkel a Magyar Honvédség kész hozzájárulni a szövetség és Oroszország katonai együttműködése fejlesztéséhez.

1595913411