Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négylábú bajtársak a Magyar Honvédség kötelékében

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Gajdos Milán főhadnagy |  2023. április 27. 19:23

Rendhagyó módon három vendége is volt a Spirit FM „Katonadolog” című rádióműsor legújabb, április 27-i adásának. Németh Balázs főtörzsőrmester és Szalai Beáta törzsőrmester mellett ugyanis a hathónapos Cooper járőrkutya-jelölt is ellátogatott a stúdióba. Mindezek után talán nem is nehéz kitalálni, hogy a téma a négylábú honvédekre összpontosult.

Katonadolog_0427 (2)

Szalai Beáta törzsőrmester, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Művelettámogató Zászlóalj Támogató Század Támogató Szakasz Kutyakiképző és Vezető Raj rajparancsnoka, Németh Balázs főtörzsőrmester pedig az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Robbanóanyag-Kereső Kutyás Műveleti Század kiképző altisztje. Amint az a beszélgetésből is kiderült, számukra a kutyabajtársakkal való közös munka már-már életvitel, semmint egyszerű feladat. Mindketten elismerték, hogy számukra négylábú társaik egyúttal családtagok is, akik kutyavezetőikkel együtt járnak reggel munkába, a nap végén pedig együtt is indulnak haza.

A beszélgetés kezdetén Németh Balázs főtörzsőrmester az ezred vonatkozásában elmondta, hogy nagyságrendileg húsz kutyával dolgoznak, akiket kizárólag robbanószerek keresésére képeznek. Mint fogalmazott, ez alakulatuk unikális képessége, hiszen a Magyar Honvédségben nincs még egy katonai szervezet, amely robbanóanyag-kereső kutyák képzésével foglalkozna. Magyarázatul hozzátette, hogy az itt képzett négylábúak egyfázisú kutyák, és csak az a feladatuk, hogy a robbanóanyag jelenlétét észleljék, valamint jelezzék a kutyavezető, vagy épp a tűzszerészcsoport számára. A robbanóanyag-kereső kutyák képességei kapcsán Németh Balázs azt is felidézte, hogy a katonai eredetű robbanóanyagok felismerésén túl az afganisztáni műveleti terület sajátosságai miatt kiemelt figyelmet kapott a házi készítésű robbanóanyagok detektálása is. Rámutatott azonban arra is, hogy ezen kívül a katonák által alkalmazott kutyák számos más feladatot is ellátnak, így például járőr- és őrzésvédelemre is használják őket a Magyar Honvédségben.

Katonadolog_0427 (3)

Szalai Beáta törzsőrmester Cooper kapcsán elárulta, hogy a jelenleg felkészítését töltő eb négy hónap múlva járőrkutyaként teljesíthet szolgálatot, ha minden kihívásnak megfelel. S hogy mik ezek a kihívások? Szalai Beáta részletezte, hogy nagyon fontos a bátorság, illetve, hogy ne lepődjön meg váratlan dolgokon, egyúttal fejleszteni kell a zsákmányszerző ösztönét is. Hozzátette, Cooper nagyon jól áll e tekintetben, ügyesen reagál az új szituációkra.

A kutyavezetők azt is elmondták, hogy a négylábú bajtársaikkal folytatott munka állandó feladat, hiszen folyamatosan fenn kell tudni tartani a hadra foghatóságukat, hogy bármikor, a nap bármely szakaszában bevethetők legyenek.

Katonadolog_0427 (1)

A „Katonadolog” legújabb adásában szó esett még a kutyák kiválasztásának szempontjairól és arról is, hogy néha egészen különös körülmények között kerülnek be kutyák a seregbe. Németh Balázs főtörzsőrmester Logan névre hallgató kutyájáról már a honvedelem.hu-n is olvashattak, ő az a mentett eb, akit igen rossz körülmények közül emeltek ki és válogattak be a felkészítésre. Logan azóta bizonyította, hogy kiváló kvalitású egyed, s ma már kiegyensúlyozottan, magabiztosan, mégis jól vezethetően látja el a feladatait, immáron a Terrorelhárítási Központ kötelékében.

Szalai Beáta törzsőrmester egyik válaszában felidézte, hogy korábban rendőrként is kutyákkal foglalkozott, s már akkor is társként tekintett rájuk. Ma sincs másképp. Mint fogalmazott, számára a kutya a járőrtársa, aki segíti őt a feladatai ellátásában.

Katonadolog_0427 (4)

A teljes beszélgetést, amelyből többek között az is kiderül, hogy mikor jön el a nyugállományba vonulás a kutyák számára és mi is történik ilyenkor velük, vagy, hogy milyen sporteredményekkel büszkélkedhetnek a katonakutyák és vezetőik; valamint a rádióműsor korábbi adásait az alábbi linkeken lehet meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor