Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pápalátogatások Magyarországon

Szöveg: Szűcs László | Fotó: archív |  2023. április 28. 7:20

Háromnapos apostoli látogatásra érkezik Magyarországra ma Ferenc pápa. E kiemelten fontos esemény alkalmából felidézzük, hogy hányszor járt hazánkban katolikus egyházfő.

A római katolikus egyház vezetője legutóbb 2021. szeptember 12-én járt hazánkban. Ferenc pápa akkor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus zárómiséjét celebrálta Budapesten. Ezt megelőzően, a ’90-es években II. János Pál kétszer is látogatást tett nálunk. De nem ő volt az első pápa, aki Magyarországra érkezett, csaknem ezer évvel korábban IX. Leó már járt a Magyar Királyság területén.

IX. Leo papa

Pozsony 1052-es ostroma a középkori krónikák által jól dokumentált hadi esemény: III. Henrik német-római császár – az előző évben, a Vértes hegységben elszenvedett veresége után – ismét megtámadta Magyarországot. A császár hadjáratának célja Pozsony elfoglalása volt, ezért a város alá érve, a Dunán lehorgonyzott flottájával, szárazföldi serege pedig megkezdte a vár ostromát. IX. Leó pápa küldöttje, Hugo cluny apát nem tudott békekötést elérni a harcoló felek között, így az egyházfő személyesen látogatott el az ostromlott városba. Bár a látogatásról pontos részletek nem maradtak fenn, annyit tudni lehet, hogy IX. Leó valószínűleg Bécsen keresztül érkezett Pozsonyba, hogy közvetítsen I. András és III. Henrik között. A történelemből tudjuk, hogy a személyes találkozások ellenére a béketörekvés ekkor még sikertelen maradt, de a későbbiekben András fia, Salamon Henrik lányát, Juditot vette feleségül, így a kibékülés megtörtént - igaz csak az utóddal, IV. Henrikkel.

II. Janos Pal - 1991

Ezt követően több mint 900 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy katolikus egyházfő érkezzen Magyarországra. II. János Pál pápa magyarországi meghívásáról még a rendszerváltás előtt, 1988-ban született döntés. Az egykori kommunista országok közül szülőhazája után Magyarország volt az első, amelyik úgy döntött, meghívja a pápát. A Vatikán 1989. július 26-án hozta nyilvánosságra, hogy az egyházfő elfogadta a meghívást.

Az ötnapos látogatásra érkező pápát szállító repülőgép 1991. augusztus 16-án landolt a ferihegyi repülőtéren. A látogatás és a programok zavartalan lebonyolításában nagy szerepet játszott a Magyar Honvédség is. A katonák feladatainak döntő részét a nagymisék helyszíni előkészítésének, valamint a misék idején a tömegek fogadási és ellátási feltételeinek biztosítása adta. Ugyancsak a katonák felelőssége volt a hangosítás, valamint az egészségügyi biztosítás. Azonban az összes feladat közül is kiemelkedett a pápa, valamint kíséretének helikopteres szállítása. A feladatokban összesen 4100 katona, 13 helikopter, valamint 340 különböző rendeltetésű gépjármű és műszaki gép vett részt.

II. Janos Pal - 1996

Amikor 1991. augusztus 20-án II. János Pál pápa elrepült Magyarországról, még kevesen gondolták, hogy alig öt év múlva ismét ellátogat hazánkba. Márpedig Várszegi Asztrik főapát meghívására, a Pannonhalmi Főapátság millenniumi megemlékezése alkalmából 1996. szeptember 6-án, rövid, mindössze kétnapos látogatásra ismét Magyarországra érkezett. Ekkor Pannonhalmán és Győrben tartott istentiszteletet, illetve igyekezett elősegíteni látogatásával a római és a görögkeleti egyház közeledését. A Magyar Honvédségnek – hasonlóan az öt évvel korábbi látogatáshoz – természetesen ekkor is számos feladata volt, egyebek mellett ekkor is a személyszállításra átalakított Mi-8-as helikopterrel szállították a ferihegyi repülőtér és a vidéki helyszínek között.

Ferenc papa - 2021 - 01

A következő magyarországi pápalátogatásra negyed évszázadot kellett várni: Ferenc pápa 2021. szeptember 12-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárónapján érkezett hazánkba, ő celebrálta a rendezvény zárómiséjét Budapesten, a Hősök terén. A rendezvényen mintegy százezren vettek részt, köztük a Magyar Honvédség mintegy kétszáz katonája, honvédelmi alkalmazottja. A katolikus egyház világméretű eseménysorozatának szervezésébe az összes magyar egyházmegye, így a Katonai Ordinariátus is bekapcsolódott. A szentmisén nemcsak a történelmi zászlók voltak ott, hanem három katonazenekar is, melyek a liturgia zenei szolgálatát látták el. Emellett pedig a rendezvény rendészeti biztosítását, valamint a szervezők közötti híradó kapcsolat biztosítását is a Magyar Honvédség kapta feladatul.

Ferenc papa - 2021 - 02

Ferenc pápa idei magyarországi látogatását február végén jelentette be a Szentszék. Az egyházfő április 28-án érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Érkezését követően a pápa, államfői minőségében, a Sándor-palotában először Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik. A program 17 órakor folytatódik, amikor az egyházfő a budapesti Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

Április 29-én Ferenc pápa magánlátogatást tesz az 1982-ben Fehér Anna nővér által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában. Ezt követően az egyházfő a budapesti Rózsák terén található Szent Erzsébet-templomban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, valamint katolikus karitatív és szociális szervezetek szervezésében szegényekkel és menekültekkel találkozik. Szombat délután ifjúsági találkozót tartanak a Papp László Sportarénában, ennek csúcspontja a pápa látogatása lesz fél 5-kor. A találkozóra katolikus középiskolásokat, egyetemistákat várnak, akiknek a jelentkezését és részvételét az egyházmegyék koordinálják – a rendezvényen a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 62 növendéke, valamint az MH Ludovika Zászlóalj 8 honvéd tisztjelöltje is részt vesz. Ezt követően a pápa az Apostoli Nunciatúra épületében a Jézus Társasága tagjaival, azaz jezsuita szerzetesekkel találkozik.

Április 30-án, vasárnap 9:30 órakor Ferenc pápa szentmisét tart a Kossuth téren. A misén a Magyar Honvédség ötven katonája is jelen lesz. Délután, elutazása előtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre látogat Ferenc pápa, ahol az információs technológiai és bionikai kar épületében az évforduló alkalmából az egyetem képviselőivel találkozik, de jelen lesznek az egri és a szegedi katolikus fenntartású egyetemek vezetői és a katolikus főiskolák rektorai is.

A korábbi pápalátogatásokhoz hasonlóan a Magyar Honvédségnek ezúttal is vannak feladatai: logisztikai támogatással biztosítják a szentatya programját – mondta el a közelmúltban Fokozott hanghatás című podcastünkben Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök.