Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négyszáz torok zengte: erős akarat erős hitből fakad!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. július 16. 14:40

„Önöknek a katonaszakma mestereinek kell lenni. Önöktől tanulják meg a katonáink az alapfogásokat” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter július 16-án, szombaton a budapesti Hősök terén tartott altisztavatáson, ahol több mint négyszázan tettek esküt.

Altisztavatas_20220716_31

Tavaly augusztusban kezdték meg felkészítésüket azok a katonák, akik ma, csaknem egy évvel később immár altisztként tettek ismét fogadalmat hazánk védelmére. Avatásuk ünnepén dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott, hogy a Magyar Honvédség történelmi helyzetben van, hiszen a szomszédban háború dúl. „Ez egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, milyen fontos a védelem” – mondta, hozzátéve: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésének az a feladata, hogy minden akadályt elhárítson a katonák munkája elől.

Az altábornagy szólt arról is, hogy mennyire fontos a családi támogatás, ami nélkül egy katona nem lehet sikeres. Éppen ezért arra kérte a hozzátartozókat, hogy az eddig nyújtott támogatást a jövőben is adják meg szeretteiknek, a Magyar Honvédség katonáinak. „Az itt lévő állomány bizonyította, hogy képes a győzelemre és azt kérem, hogy a következő években, évtizedekben, ha lehet, szokjanak hozzá ehhez a győzelem érzéshez és vezessék a saját állományukat győzelemre” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Altisztavatas_20220716_58

Az altiszti hitvallás elmondását és az eskütételt – amit Bogdán Zsolt őrmester mondott elő - követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hatalmas felelősségnek nevezte azt a szolgálatot, amit a felavatott altisztek megkezdenek. „Önöknek a katonaszakma mestereinek kell lenni. Önöktől tanulják meg a katonáink az alapfogásokat. Önök gyakoroltatják velük azokat békében a gyakorlótéren, és az önök nyugalma, biztonsága vezeti őket háború esetén tűzben és a veszélyben. Megtanulták a mesterséget és annak továbbadását. Büszkék lehetnek erre. Elvárom, hogy ezt a tudást minden szorgalmukkal és elkötelezettségükkel a Magyar Honvédség, a magyar fegyveres erők szolgálatába állítsák. Legyenek példa a magyar katona számára, de adjanak mintát a hadseregen kívül a társadalomban is” – szögezte le.

A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a Hősök terén felsorakozott katonák a legjobbkor teszik le esküjüket, hiszen Európát háború sújtja. „Magyarország biztonsága a legnagyobb kincsünk, a haza védelme most a legfontosabb feladatunk. Sok elvesztegetett év, leépítések, képesség és önbizalomvesztés után néhány éve megindult a magyar haderő átfogó fejlesztése. Az elavult eszközöket új, NATO-kompatibilis, korszerű fegyverrendszerek váltják” – jelentette ki, hozzáfűzve: a haderőfejlesztés folyamata már halad, de fel kell gyorsítani, hiszen az oly sokáig örökkévalónak hitt európai béke elveszett. Az orosz-ukrán háború kapcsán rámutatott arra, hogy még korántsem látni a konfliktus végét. Az általa okozott gazdasági válság pedig begyűrűzik a mindennapjainkba, ráadásul a déli határon is fokozódik a nyomás, ami hatására a bizonytalanság egyre nő. „Mi a béke pártján állunk, de a békéhez erő kell. Nem várhatunk, nekünk az események elé kell vágni. Meg kell erősítenünk az ország biztonságát. Ezért a héten elrendeltem a hadsereg készenlétének növelését. Ennek végrehajtásában számítok önökre is” – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt Magyarország miniszterelnökének azon döntéséről is, amely alapján a Magyar Honvédség teljes állománya példátlan mértékű illetménynövelésben részesül. Hangsúlyozta: ezzel is szeretnék kifejezni megbecsülésüket azért a szolgálatért, amit a hazáért és a nemzetért tesznek. Kiemelte azt is, hogy Magyarország már jövőre eléri a 2024-re tervezett és a NATO által is elvárt kiadási szintet, amit a következő években tartani is fog.

Altisztavatas_20220716_28

Az ünnepséget a Magyar Honvédség légierős alakulatai is színesítették egy közös kötelékben végrehajtott alacsony áthúzással köszöntve a frissen avatott altiszteket. Hegedűs Gergő őrmester kiváló teljesítménye elismeréséül Kossuth szablyát vehetett át. „Számomra elmondhatatlan érzés volt, hogy itt állhattunk 430 fővel a Hősök terén, és nagyon megtisztelő érzés volt, hogy végül én kaptam meg a szablyát. Hosszú út vezetett ide, de minden akadályt leküzdöttünk együtt és támogattuk egymást” – idézte fel érzéseit. Bajtársa, Furák Fanni őrmester szintén örömmel gondolt vissza az ünnepségre és az azt megelőző felkészítésre: „felemelő érzés volt, még most is hihetetlen, hogy itt, a Hősök terén tettünk esküt altiszttársaimmal. Nagyon büszkék voltak a családtagjaim és engem is boldogsággal töltött el, hogy ők így büszkén gondolnak rám. Hosszú volt ez az egy év, de megért minden pillanatot” – mondta.