Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven nemzet – ezerötszáz katona

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde, archív illusztráció |  2023. május 9. 16:17

A katonai védelmi képességeket leginkább az olyan nagyszabású, nemzetközi gyakorlatokkal lehet fenntartani és fejleszteni, mint a hazánkban jövőre megrendezendő Vigorous Warrior 2024 többnemzeti egészségügyi gyakorlat és a Clean Care 2024.

vw1

A gyakorlatok fő tervezői konferenciáját május 9-11. között tartják Budapesten. Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára a konferencia első napján tartott beszédében rámutatott arra, hogy minden nemzet katonájának célja saját országának a védelme. Ez a törekvés napjainkban még inkább felértékelődött. Mint fogalmazott: a hidegháború lezárását követően Európa abban az illúzióban élt, hogy a háború nem valóság, legalábbis a térségben elképzelhetetlen fogalom. Az elmúlt időszak bebizonyította azonban, hogy a háború igen is valóságos és kockázatot jelent. Hozzátette, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta mintegy kétmillió menekült lépte át Magyarország határát, akiknek többsége bár továbbutazott, mégis kétségkívül gondoskodást, ellátást és figyelmet igényelt, ami komoly erőfeszítést jelentett.

TUN_3190w

„Minden kihívás lehetőség is egyben” – jelentette ki Gion Gábor, hozzáfűzve, hogy a hidegháború óta soha nem volt még a NATO ilyen összhangban és közös nevezőn, ami a tagországok biztonságát illeti. Megjegyezte, hogy a sokszor emlegetett NATO 5. cikkelye csak annyira erős, mint a képességek, amiket mögé állítanak. Ezeket a képességeket pedig csak nagyszabású, nemzetközi gyakorlatokkal lehet fenntartani és fejleszteni. A Vigorous Warrior gyakorlatsorozat mögött álló NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) kapcsán leszögezte, hogy nemzetközileg is elismert szervezet, aminek magyarországi székhelye jól mutatja hazánk elköteleződését a szövetség iránt.

TUN_3116w

Dr. Fazekas László ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatója felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy a gyakorlat kezdetéig ez az utolsó alkalom arra, hogy minden érintett nemzet személyesen tudjon egyeztetni egymással, kérdéseket tudjon feltenni egymásnak. Az összehangoltság pedig rendkívül fontos, hiszen a gyakorlaton közel negyven nemzet mintegy 1 500 katonája vesz majd részt.

A Vigorous Warrior gyakorlatsorozat – amely egészen 2011-ig nyúlik vissza – a NATO legnagyobb, többnemzeti egészségügyi gyakorlata, amelyet rendszerint kétévente rendeznek meg a NATO KEKK és egy önkéntes befogadó nemzet szervezésében. A 2024-ben hazánkban megrendezendő gyakorlat célja – elődeihez hasonlóan -, hogy a szakemberek a katona-egészségügy legfontosabb kérdéseivel foglalkozzanak nemzetközi környezetben, a NATO égisze alatt.

TUN_3152w

Ezzel párhuzamosan szervezik meg a Clean Care 2024 nemzetközi megmérettetést is, amelynek célkitűzése az atom-, biológiai- és vegyivédelmi feladatok gyakoroltatása a résztvevő egységekkel. Mindkét gyakorlatra 2024. április 24. és május 9. között kerül sor Magyarországon.