Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nélkülözhetetlen a regionális együttműködés a biztonságunk megőrzése érdekében

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. október 6. 16:44

Nélkülözhetetlen a regionális együttműködés a biztonságunk megőrzése érdekében – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki a cseh védelmi miniszter meghívását elfogadva vett részt a 16. Nemzetközi Védelmi és Biztonságtechnikai szakvásáron a csehországi Brno-ban, október 6-án, szerdán.

20211006-idet 02

A szakvásár - amit kétévente rendeznek meg - az egyik legkiválóbb közép-európai platform arra, hogy a hazai és külföldi védelmiipari vállalatok bemutathassák legújabb fejlesztéseiket, termékeiket az érdeklődőknek. Olyan eszközökkel, szakterületekkel találkozhatnak az ide látogatók, mint például a fegyverek és lőszerek, katonai járművek, kommunikációs eszközök, radarok és rádiók, személyvédelem, informatikai rendszerek védelme és adatvédelem, biztonságtechnikai szolgáltatások, valamint szakmai képzési lehetőségek.

20211006-idet 14

Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter találkozott cseh partnerével, Lubomír Metnar védelmi miniszterrel is. A magyar tárcavezető elmondta: ma kiemelten fontosak és nélkülözhetetlenek a regionális együttműködések a térségben, hiszen itt, Közép-Európában mindannyiunk érdeke, hogy a meglévő biztonságot és békét fent tudjuk tartani. Kiemelte továbbá, hogy ehhez elengedhetetlenek a közös hadgyakorlatok, a haderő-, és védelmiipari fejlesztések során való együttműködés, a tapasztalatok folyamatos cseréje.

A partnerek a szakvásáron történő megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a két ország katonai kapcsolatai kiválóak, azok továbbfejlesztését az országok közötti jó viszony, az EU- és NATO-tagság, valamint a hazánk érdekeit kölcsönösen szolgáló, regionális együttműködésben rejlő lehetőségek támogatják.

20211006-idet 29

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szakvásár megtekintése után kitüntetést adott át a magyar származású Beke Viliam alezredesnek, a csehországi Moravska Trebovai Katonai Középiskola törzsfőnökének. A komárnói születésű alezredes megőrizte magyar nemzetiségét, hű maradt magyar gyökereihez és folyamatosan támogatta a honvédelem ügyét. Többek között Beke Viliam alezredesnek és Berkecz Gábornak, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium egykori igazgatójának köszönhető, hogy egy kiváló együttműködés jöhetett létre a két ország katonai középiskolái között.