Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A területvédelmi erők együttműködésének perspektívái Európában

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2021. október 6. 17:21

Az Európai Területvédelmi Erők Regionális Együttműködésének Kezdeményezése konferencia második napját tartották október 6-án, szerdán, Budapesten. A rendezvényen a magyarok mellett - többek között -lengyel, norvég, észt, dán és angol főtisztek osztották meg ismereteiket a területvédelmi erők jelenlegi helyzetéről, perspektíváiról, kihívásairól és az együttműködés lehetséges formáiról.

20211006-konferencia (2)

A kétnapos konferencia második napját megnyitva dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár aláhúzta: fontos szerepe van az ilyen jellegű eszme- és tapasztalatcseréknek az együttműködés kialakításában, mivel a területvédelem kérdéséről sok esetben különbözően gondolkodó nemzetek megtalálhatják a közös nevezőt és értékes ismeretekkel gazdagodhatnak. „A biztonság garantálása minden fél számára prioritást élvez, ezt bizonyítja, hogy a földrajzi távolság sem korlátozhatja az együttműködést” – hangsúlyozta dr. Németh Gergely online bejelentkezése során. A helyettes államtitkár elmondta: a biztonsági környezet globális szinten tovább romlik, ezért a transzatlanti szövetség és az Európai Unió tagországai, szövetségesei azon dolgoznak, hogy növeljék a védekező és elrettentő képességeiket, hozzájárulva ezzel a nemzetek védelme mellett a közös biztonság garantálásához is. „Csak együtt, szövetségben lehetünk sikeresek” – tette hozzá. Dr. Németh Gergely szerint a pandémia és az illegális migráció okozta krízishelyzet tapasztalatai megmutatták: a fegyveres erők fontos pillére a tartalékos haderő, amelynek működése jelentősen hozzájárul a biztonság fenntartásához. Beszédének zárásaként a helyettes államtitkár a közös munkára és gondolkodásra szólította fel a konferencia résztvevőit, kiemelve: az erős nemzeti haderők közösen, szövetségben képesek lesznek választ adni a korszak kihívásaira, garantálva a nemzetek biztonságát.

20211006-konferencia (7)

Apáti Zoltán dandártábornok az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese a honvedelm.hu kérdésére válaszolva a hazai területvédelmi ezredek működésével kapcsolatban elmondta: a Magyar Honvédség tartalékos rendszere és az ide tartozó területvédelmi ezredek is sikeresen működnek és végzik feladatukat hazai és nemzetközi kötelékben is, ezt jól reprezentálták a mai napon hallott előadások is. „Azért jött létre ez a fórum, hogy megosszuk egymással azokat az ismereteinket, amelyek az európai területvédelmi erőknél az elmúlt évek során összegyűltek. A területvédelmi feladatok fontossága 2015 környékén lépett új szintre Európában. Magyarország ennek nyomán már 2016-ban megkezdte a területvédelmi erők kialakítását. Hazánkban jelenleg két területvédelmi ezred működik, tizenegyezer tartalékos katonánk van, akik már a pandémiás feladatok során is és a nemzetközi környezetben is bizonyították szakértelmüket és elhivatottságukat. Az ilyen kezdeményezések és az itt összegyűlt tapasztalatok minden résztvevő nemzet javát szolgálják” – összegezte a konferencia tapasztalatait a dandártábornok.

20211006-konferencia (16)

A konferenciát záró beszédében Bozó Tibor vezérőrnagy az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka megköszönte a konferencia résztvevőinek - köztük az első alkalommal csatlakozó Ohióii Nemzeti Gárda, valamint Csehország képviselőinek -, hogy részt vesznek a kezdeményezésben. A vezérőrnagy zárógondolataiban a résztvevő nemzetek területvédelmi erőinek szoros együttműködését és a közöttük lévő eredményes kommunikáció fenntartását szorgalmazta.

A konferencián Finnország, valamint Lettország, Litvánia, Svájc is képviseltette magát. A személyesen és online jelenlévőknek tartott előadást - mások mellett - Kádár Pál dandártábornok a Miniszterelnöki Kormányiroda vezető kormányfőtanácsosa, Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, valamint a NATO Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnokság (Joint Support and Enabling Command – JSEC) képviseletében Vladimír Lang dandártábornok, az Együttműködési Igazgatóság kabinetfőnökhelyettese.

Jövőre az Egyesült Királyság fogadja házigazdaként a konferencia résztvevőit átvéve az elnökséget Magyarországtól. A szigetországi haderő képviseletében az együttműködés kommunikációs igazgatója Robert K. Tomlinson alezredes személyesen vett részt a konferencián.

Kapcsolódó cikkek
LALA4918

Kapcsolat a társadalommal

2021. október 5. 19:07