Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem felelősek az izraeli katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 3. 11:37

Az izraeli hadsereg bejelentette május 2-án, szerdán, hogy lezárta a vizsgálatot 2009 eleji gázai övezeti offenzívájának egyik legsúlyosabb incidense ügyében, és egy katonát sem talált felelősnek 21 civil haláláért.

2009 januárjában egy palesztin család 21 tagja halt meg, miután izraeli lövedékek csapódtak be a házba, ahol összegyűltek. Az izraeli hadsereg visszautasította, hogy az eset háborús bűncselekmény lett volna, s tagadta, hogy a házat szándékosan vették volna célba, vagy hogy a katonák meggondolatlanul cselekedtek volna.

A B,Celem izraeli emberjogi szervezet a vizsgálat folytatását követeli, „tűrhetetlennek" tartva, hogy a hadsereg az ügyben felmenti magát a felelősség alól. Az áldozatok hozzátartozói is felháborodottan reagáltak a döntésre.

Izrael 2008 végén háromhetes offenzívát kezdett a Gázai övezetben, válaszul az ott uralkodó radikális Hamász palesztin szervezet hónapok óta tartó rakétatámadásaira. A harcoknak mintegy 1400 palesztin halottja volt, köztük több száz civil, és épületek ezrei dőltek romba vagy rongálódtak meg. Tizenhárom izraeli halt meg.

A izraeli hadsereg szerdán azt is bejelentette, hogy hajnalban légicsapást mért egy csempészalagútra a Gázai övezetben, miután palesztinok éjjel két rakétát lőttek ki az övezetből dél-izraeli területre. A közlemény szerint az izraeli csapásnak nincs áldozata, s a palesztin támadás nem okozott károkat, és áldozatot sem követelt.