Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem gyorsítják fel az amerikai csapatkivonást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 20. 20:21

A szövetségesek afganisztáni missziója „sínen van”, szó sincs az amerikai erők kivonásának felgyorsításáról – jelentette ki John Allen tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) amerikai főparancsnoka.

Kijelentése abban a beszámolóban szerepel, amelyet Allen a washingtoni képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága elé terjeszt március 20-án, s amelynek szövegét az AP megszerezte.
Beszámolójában Allen utal arra, hogy az elmúlt egy évben az afgán biztonsági erők létszáma 276 ezer főről 330 ezerre nőtt, és 2014 decemberére már abban a helyzetben lesznek, hogy át tudják venni a biztonsági helyzet felügyeletét, így az amerikai csapatok távozhatnak az ázsiai országból.

A tábornokot azt követően kérették a bizottság elé, hogy Afganisztánban két súlyos incidens alaposan rontott az ott állomásozó amúgy is népszerűtlen amerikai katonák megítélésén.

Februárban a Kabul közeli bagrami légitámaszponton Korán-égetésen kaptak amerikai katonákat, majd egy hete egy ámokfutó amerikai törzsőrmester 16 afgán civilt – közük nőket és gyermekeket – ölt meg.

Hamid Karzai afgán elnök a múlt héten azt nyilatkozta, hogy már elege van a civil halálos áldozatokból, és arra kérte az amerikai erőket: vonuljanak ki a falvakból.

Ezzel egy időben az amerikai közvélemény is egyre inkább követeli, hogy már most hívják haza a 90 ezer katonát.

Allen elismeri, hogy a háború menete a sikerek mellett tele van buktatókkal is, de – fejti ki véleményét – összességében kell értékelni a folyamatot, és ennek a alapján a hadjárat sínen van.

Allen leszögezi, hogy a NATO-erők az észak-atlanti szövetség 2010 novemberében Lisszabonban tartott csúcsértekezletén elfogadott kivonási menetrendnek megfelelően fognak cselekedni.