Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kegyelmeznek Mubaraknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 19. 7:04

Cáfolta május 18-án, szerdán az egyiptomi hadsereg, hogy szándékában állna kegyelemben részesíteni Hoszni Mubarak volt elnököt, ha bocsánatot kér tetteiért, és átadja vagyonát az államnak. „Semmi sem igaz azokból a médiajelentésekből, amelyek szerint a Legfelső Katonai Tanács hajlana arra, hogy kegyelemben részesítse Hoszni Mubarak volt elnököt és családját” – szögezte le az országot irányító fegyveres erők vezető testülete közleményében.

Az as-Surúk című független lap kedden azt írta, hogy a 83 éves Mubarak – akinek hatalmát népi felkelés döntötte meg február 11-én – levélben készül a közvéleményhez fordulni, amelyben bocsánatot kérne az egyiptomiaktól, és lemondana vagyonáról az állam javára, abban a reményben, hogy kegyelmet kaphat.

Ugyancsak kedden szabadlábra helyezték a volt elnök feleségét, Suzanne-t, miután az egyiptomi állam javára lemondott minden vagyonáról.

Az asszonyt május 13-án vették őrizetbe, mert azzal gyanúsították, hogy törvénytelen eszközökkel szerezte vagyonát. A 70 éves nő rosszul lett, amikor ismertették vele a döntést, és szívroham gyanújával a sarm-es-sejki kórházba kellett szállítani, ahol 83 éves férjét már hosszabb ideje kezelik.

Mubarak két fia ellen is vizsgálat folyik, vagyonuk eredetét tisztázandó, valamint a januári-februári tüntetések résztvevői elleni megtorlások miatt, amelyek következtében hivatalos adatok szerint több mint 800 ember halt meg.

CímkékNATOvizsga