Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ma is őrzik 1956 lángját az egykori nemzetőrök

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 19. 7:49

Harmadízben rendezett Budapesten az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa Egyesület tudományos konferenciát a forradalom és szabadságharc egykori hősei, illetve szakemberek részvételével. A rendezvénynek a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) adott otthont, fővédnöke dr. Schmitt Pál köztársasági elnök volt.

1595918759
A konferenciát dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka nyitotta meg. Mint felhívta rá a figyelmet, az intézmény 1918 óta változó nevek alatt, de mindig is a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség legpatinásabb szervezetei közé tartozott. „Ez kellőképpen igazolja, hogy a Nemzetőrség – a magyar hadtörténelem egyik jelentős állomásaként – ma is kiemelten fontos mind a tárcának, mind háttérintézményeinek", fogalmazott az ezredes, aki örömét fejezte ki afelett, hogy a konferenciának a HM HIM adhat otthont ebben az évben. Ezután sikeres és érdekes napot kívánt a megjelenteknek.

A köszöntőt követően Válóczi István nyugállományú mérnök dandártábornok olvasta fel a konferencia fővédnöke, Schmitt Pál köztársasági elnök üdvözlő szavait. Az államfő hangsúlyozta: a Nemzetőrség tagjai súlyos történelmi időkben önként kötelezték el magukat a béke, a nemzet, a polgárok és vagyonuk védelme mellett, a közösségből érkezve dolgoztak a közösségért. Mint rámutatott: amennyiben az 1956-os forradalom és szabadságharc nem alakul drámaian, a nemzetőrök azt is megmutathatták volna, milyen kiválóan teljesítik feladataikat a nyugodt építkezés éveiben, egy békés, szabadságában megerősödött országban. Schmitt Pál levelében azt írta, a nemzetőrök ma is megjelenítik a régi erényeket, emellett pedig folyamatosan szembesítenek minket a múlttal. Reményét fejezte ki azt illetően, hogy mindenki szívében és a közös emlékezetben is elfoglalják méltó helyüket.

A konferencia tudományos részét ezt követően Horváth Miklós nyugállományú ezredes, hadtörténész, 1956 egyik elismert kutatója nyitotta meg. Az idei rendezvényen – akárcsak legutóbb – a budapesti események mellett komoly hangsúlyt fektetnek az előadók a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeire is.

1595918759
1595918759

 Fotó: Rácz Tünde