Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lehet katona a visszavarrt lábú fiú

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 23. 15:01

Alekszandr Usztyuzsanyinnak négy éve egy vonat levágta mindkét lábfejét, de sikeresen visszavarrták egy helyi kórházban, a sorozásnál azonban eltanácsolták, pedig a fiatalember mindenáron a sereghez akar kerülni, mert ezt látja az egyetlen útnak, hogy kiszabaduljon a szegénységből.

A fiú a hosszadalmas és nehéz rehabilitáció nyomán kifogástalanul tudja használni lábait. Mindent csinál, amit a hozzá hasonló korú fiúk, egyebek között focizik is.

A sorozásnál az orvos a hegekre figyelt fel, s amikor megtudta eredetük történetét, futtatta, ugráltatta Alekszandrt. Bár mindent rendben talált, végül katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasnak minősítette.

A fiatalember igen szegény körülmények között nőtt fel, anyja egyedül nevelte két fiát a Lenyinszk-Kuznyeckij nevű kisvárosban. Lakatosnak tanult, és kezdő fizetése legfeljebb havi mintegy 70 ezer forintnak megfelelő összeg lehet, később elérheti a havi 150 ezer forintot. A seregben azonban a szerződéses katonáknak 210 ezer forintnak megfelelő zsoldot fizetnek. Alekszandr egyelőre nem adta fel tervét: jogosítványt akar szerezni, s arra készül, hogy utána elmegy az Usszurijszkban szolgáló bátyjához, és ott sofőrnek jelentkezik a hadseregnél.

Az utóbbi idők furcsa sorozási esetei inkább arról szóltak, hogy behívtak valakit, aki nem akart, vagy nem tudott menni. Egy tolókocsihoz kötött fogyatékos például ignorálta a behívókat, de végül megjelentek nála a kiegészítő parancsnokság emberei, akik aztán bocsánatot kértek és örökre távoztak.

A sérült és fogyatékos emberek hőstettei a háború éveihez kötődnek: Alekszej Mareszjev pilóta mindkét lábát amputálták, de már hónapokkal később újra repült műlábakkal: róla írta Borisz Polevoj az Egy igaz ember című regényét. Ivan Leonov pilóta bal kezét vesztette el, amikor lelőtték a gépét, de ezután még 110 bevetést repült. Irina Levcsenko – később írónő – úgy ült egy T-34-es tank kormányához, hogy sebesülése nyomán nem tudta használni egyik kezét. Õk mindannyian megkapták a Szovjetunió Hőse elnevezésű, legmagasabb szovjet kitüntetést.

CímkékjogNATO