Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lépnek amerikai katonák pakisztáni földre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 30. 5:39

Az Egyesült Államok elnöke kifejtette kormányának Pakisztánra, Afganisztánra és Irakra vonatkozó új amerikai stratégiát. Bírói ítélet alapján az afgán elnök mandátuma lejárta után is addig maradhat hivatalában, amíg utódját megválasztják, folytatódnak a pakisztáni célpontok elleni amerikai légitámadások, az iraki kivonulást azonban nem gyorsítják tovább.

Az amerikai erők szükség esetén továbbra is végrehajtanak majd légicsapásokat a Pakisztánban rejtőzködő szélsőséges fegyveresek ellen, de nem lépnek az ország területére – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a CBS televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjújában.
A régióra vonatkozó, pénteken ismertetett új amerikai stratégiát magyarázva, az afganisztáni biztonsági helyzettel kapcsolatban Obama azt mondta: “Ha nem sikerül most fogást találnunk rajta, bajba kerülünk." Az új stratégia azonban “nem egy végtelen forrásokon alapuló korlátlan kötelezettségvállalás" az Egyesült Államok részéről – tette hozzá.
Az amerikai csapatok Irakból történő kivonását nem áll szándékában felgyorsítani – mondta.

Robbantások Pakisztánban

Két gyanúsítottat vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok a pénteken elkövetett, több mint ötven halálos áldozatot követelő mecsetrobbantással összefüggésben.

A CNN hírtelevízió közölte vasárnap a pakisztáni hatóságokra hivatkozva, hogy két embert még pénteken, félórával a pokolgépes támadás után vették őrizetbe, amikor azok hagyták el a robbantás helyszínét. A két gyanúsítottat kihallgatják.

A pokolgépes merénylet Pakisztán északnyugati részén, Dzsamrud városában történt egy mecsetben a pénteki ima idején. A mecset teljesen összeomlott, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötvenet, a sebesülteké a százat. A robbanás pillanatában 250-300 ember tartózkodott az épületben.

A robbantás néhány órával azelőtt történt, hogy Barack Obama amerikai elnök bemutatta az új átfogó, regionális stratégiát, amelynek fő célja az, hogy szétzilálják és felszámolják az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat afganisztáni és pakisztáni csoportjait.

Karzai maradhat az utódlásig

Hamid Karzai afganisztáni elnöknek hivatalában kell maradnia, amíg utódját a nyár végén meg nem választják, annak ellenére, hogy államfői mandátuma május 21-én lejár – döntött vasárnap a közép-ázsiai ország legfelsőbb bírósága az afgán televízió szerint.

Az állami tévé híradása szerint a bírói testület azzal indokolta döntését, hogy az afgán népnek és az államnak javára szolgál, ha Karzai és helyettesei a helyükön maradnak az augusztusban megválasztandó új államfő beiktatásáig.

A bejelentést azonban homály övezi, mivel a legfelsőbb bíróság szóvivője és bíráinak egyike, Bahuddin Baha úgy nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek: nem tudtak sem arról, hogy a testület ülésezett volna, sem arról, hogy ilyen döntés született.

Az elnöki hivatal egyik szóvivője elsőre ugyancsak azt mondta, hogy nincs tudomása a döntésről. Néhány perc múlva azonban visszahívta a tudósítót, s azt mondta: “azt gondoljuk, hogy megtörtént". Részletekkel azonban továbbra sem tudott szolgálni.

Az afgán alkotmány értelmében Hamid Karzai elnöki mandátuma május 21-én lejár, s még előtte 30-60 nappal elnökválasztásokat kellett volna tartani. Az ország választási bizottsága azonban – biztonsági aggodalmak és logisztikai problémák miatt – augusztus 20-ra halasztotta a választásokat, s ez a döntése legalább három hónapi hatalmi vákuumot teremtett.

A legfelsőbb bíróság vasárnapi ítélete ugyanakkor akár öt hónappal is meghosszabbíthatja Karzai mandátumát a szavazatszámlálás elhúzódása, s az esetleges második választási forduló miatt, de ezt a lehetőséget az ellenzéki törvényhozók már korábban elutasították.