Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz könnyű menet!

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2011. szeptember 24. 18:37

Nagyszabású sporteseménynek ad otthont a MH Pápa Bázisrepülőtér szeptember 27-28-án. A hazánkban első ízben megrendezendő katonai túlélő futóversenyről az egyik szervezőt, Bíró András századost, az alakulat testnevelőtisztjét kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy a Magyar Honvédség keretein belül túlélő futóversenyt szervezzen?

Néhány alkalommal sikerült részt vennem túlélő versenyeken Hollandiában, illetve Belgiumban, ahol az ilyen típusú rendezvényeknek óriási hagyományuk van és nagyon népszerűek. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, profik és lelkes amatőrök próbálják ki magukat időről-időre. Természetesen néhány ötletet mi is merítettünk a külföldi kollégáktól, de igyekeztünk saját ötletekkel is színesebbé tenni a pályát.

1595925036
A nevezési határidő szeptember 6-a volt. Hány csapat jelezte részvételi szándékát?

Összesen 108-an jelentkeztek a megadott határidőig. Tizenhat alakulattól érkeznek majd versenyzők, lesznek külföldi katonák a HAW – Heavy Airlift Wing – állományából és van érdeklődés Belgiumból is. Bővebb információt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének honlapján (www.hososz.hu) olvashatnak az érdeklődők.

Csapatok vagy egyéni indulók startolnak?

Lesznek egyéni indulók és csapatok is. A csapatok létszáma nincs meghatározva, de három fő teljesítményét fogjuk értékelni.

Hol tartanak jelenleg az előkészületekkel?

A nagyjából nyolc kilométer hosszú pálya mintegy kilencven százalékát sikerült eddig kiépítenünk, különböző nehézségi fokozatú természetesen és mesterséges akadályokat használunk.  

Milyen nehézségű pályára számíthatnak a versenyzők?

Igyekeztünk az első alkalommal nem elrettenteni senkit sem, de azt elárulhatom, hogy nem lesz könnyű menet. A holland és a belga tapasztalatok tükrében véleményem szerint körülbelül az indulók fele lesz képes sikeresen eljutni az utolsó pontig.

Mi a verseny célja?

Jó lehetőség a versenyzőknek, hogy felmérjék fizikai állóképességüket, koordinációs és feladatmegoldó készségüket extrém fizikai és pszichikai terhelés alatt. Természetesen ez egy hatalmas próba a szervezőknek is, akikkel augusztus eleje óta készítjük elő a rendezvényt. A verseny lebonyolításában ötvenen vesznek részt. Nem titkolt célunk, hogy Magyarországon is megteremtsük e verseny hagyományát.