Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek az ausztrál MRH90 helikopterek

Szöveg: JETfly |  2010. május 20. 10:31

Repülési tilalommal sújtották a 11 darabos ausztrál NH Industries MRH90 helikopter flottát, miután az egyik forgószárnyas hajtóműve meghibásodott. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az eset még áprilisban történt, amikor is felszállás után, a hajtóműben észlelt hiba miatt az egyik MRH90-esnek vissza kellett fordulnia a légierő Edinburgh-ban lévő bázisára.

A helikopter rendben visszatért a légibázisra, személyzete sem szenvedett sérülést, ezt követően azonban megkezdődött a hajtómű problémájának kivizsgálása, melynek eredményéig nem repülhetnek az ausztrál MRH90-esek. A hajtómű vizsgálatában a Rolls-Royce és a Turbomeca szakemberei is részt vesznek. Canberra összesen 46 darabot rendelt az MRH90 típusból, melyből már 11 darabot le is szállítottak az ausztrál hadsereg és haditengerészet számára. A fennmaradó 35 darabot pedig 2014-ig veheti át a megrendelő. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az még a jövő zenéje, hogy a hajtómű hibája befolyásolja-e a forgószárnyasok eredeti átadási ütemtervét.

Ausztrália a közelmúltban tendert írt ki 24 darab tengerészeti helikopter beszerzésére is, melyben az NH Industries NH90, valamint a Lockheed Martin/Sikorsky MH-60R Sea Hawk típusok versenyeznek.

1595902227