Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek az indiai Sea Harrierek

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 28. 11:22

Az indiai haditengerészet felfüggesztette a repülőgép-hordozóról üzemeltethető Sea Harrierjeinek repülését egy múlt heti, Goa mellett történt halálos baleset miatt.

A megmaradt tíz gép a vizsgálat végéig a Goa tartományban lévő szárazföldi reptéren marad az illetékesek szerint. A repülések felfüggesztéséről szóló döntés értelmében India egyetlen repülőgép-hordozója, az INS Viraat, átmenetileg repülő egységek nélkül marad.

Az 50 éves Viraat a közelmúltban hagyta el a Cochin Hajógyárat egy 18 hónapos, mindenre kiterjedő nagyjavítás után, és hamarosan újra bevethető lesz. Az indiai haditengerészetre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy további öt évvel meghosszabbítsa a korosodó Viraat élettartamát az első, hazai gyártású repülőgép-hordozó (IAC) építésének és az orosz Admiral Gorskov késlekedése miatt.

A hírforrás szerint a 40 000 tonnás IAC a Cochin Hajógyárban épül majd, amely leghamarabb 2015-re tudja elkészíteni a hajót, míg a 44 570 tonnás Admiral Gorskov, amelyet jelenleg az észak-oroszországi Szevmash Hajógyárban javítanak, leghamarabb 2013-ban kerülhet Indiába.

Új-Delhi és Moszkva azonban továbbra sem tud megegyezni a 2004-ben aláírt szerződés végleges összegében. Az eredeti tervek szerint Indiának 1,5 milliárd dollárt kellene fizetnie, ebbe beletartozik 16 darab MiG-29K Fulcrum haditengerészeti vadászgép is. Oroszország alábecsülte a Gorskovon elvégzendő felújítási munkálatokhoz szükséges időt és költségeket, így további 1,2 milliárd dollárt szeretnének kapni az indiaiaktól, akik azonban ezt túl soknak tartják.