Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem Törökországon keresztül szállítják a fegyvereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 5. 7:25

Az iraki kivonulás során az Egyesült Államok nem akar fegyvereket szállítani Törökországon keresztül – jelentette ki szombaton Ankarában Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

A legmagasabb rangú amerikai katona közölte, hogy katonai felszerelés szállítására kértek csupán engedélyt, s ugyanígy nyilatkozott egy török illetékes is, hozzátéve: Ankara ehhez megadta az elvi hozzájárulást, és a konkrét megvalósításról tárgyalások kezdődtek.

Törökország 2003-ban nem engedte, hogy az amerikai csapatok felvonulási területként használják az iraki invázióhoz.

Mullen tengernagy ankarai sajtóértekezletén azt mondta, hogy látogatásának nem célja nyomást gyakorolni Törökországra, a NATO egyetlen muzulmán tagállamára a nagyobb afganisztáni szerepvállalás érdekében, de minden török részről nyújtott segítség üdvözlendő.

Azt is elmondta, hogy a NATO-n belül tárgyalások folynak Törökország részvételéről abban a rakétaelhárító rendszerben, amelynek feladata egy esetleges iráni rakétatámadás kivédése. A katonai szervezet nagyon fontosnak tartja ennek létrehozását, és azt követő fejlesztését. A tervek között szerepel, hogy ne csak Törökország, hanem Bulgária és Románia is csatlakozzon a rendszerhez – mondta Michael Mullen.