Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német katonákat temettek újra Budaörsön

Szöveg: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2022. december 8. 9:54

Közel hetven, a második világháborúban hősi halált halt német katonát helyeztek örök nyugalomra a közelmúltban a Budaörsi Katonai Temető és Békeparkban, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) szervezésében, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával. A katonákat az idei évben, 19 magyarországi helyszínen exhumálták.

20221205_nemet_ujratemetes_budaors

Az ünnepségen beszédet mondott Tore May, a VDK elnökségi tagja, valamint Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság igazgatója. Egyházi imádságot tartott Barbara Lötzsch protestáns tábori lelkész, a Budavári Német Ajkú Evangélikus Gyülekezettől.

A résztvevők a megemlékezést követően átvonultak a temető főkeresztjéhez, ahol huszonnégy megemlékező koszorút és virágokat helyeztek el a megjelent politikai, közigazgatási és hagyományőrző szervek képviselői. A VDK kiemelten sikeres évet zárhatott idén Magyarországon: ötven katona exhumálását tűzték célul 2022-re, ehelyett majdnem hetven katonát temethettek most el a budaörsi német-magyar katonai temetőben.

A Budaörsi Katonai Temető és Emlékpark a legnagyobb német katonai temető Magyarországon, benne 17.800 német és magyar katona kapott végső nyughelyet. A Budapesttől néhány kilométerre nyugatra található temető fém névkönyvében szerepel annak a 2400 katonának a neve és születési ideje, akik földi maradványait a VDK ezidáig nem találta meg.

Kapcsolódó cikkek