Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: tisztelet a hősöknek, kegyelet az áldozatoknak

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. február 25. 14:00

1956 hősei közül sokan óriási árat fizettek kiállásukért és a forradalom napjai alatt hozott bátor döntéseikért - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes február 25-én, pénteken, Csepelen.

Kovacs_Sandor_vezerornagy_emlektabla-avatas_Csepel_20220225_07 copy

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott megemlékezés a Szent Imre téren kezdődött, ahol a résztvevők koszorúzással tisztelegtek az áldozatok előtt, majd ezt követően egykori lakóháza előtt avatták fel Kovács Sándor vezérőrnagy emléktábláját, aki főhadnagyként, 1956 novemberében a csepeli Királyerdőben hősiesen szállt szembe a támadó szovjet csapatokkal és a végsőkig helytállt a túlerővel szemben. „Kovács Sándor vezérőrnagy bátorsága, megtörhetetlensége, hősi helytállása legyen példa minden magyar számára! A tiszteletére felavatott emléktáblánál emlékezzünk ma mindazokra a megkínzott és kivégzett, a meghurcolt és kifosztott honfitársainkra is, akik a kommunista erőszakrendszer áldozataivá váltak” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki felidézte Kovács Sándor életútját, kitérve az 1956 októberi, majd a szovjet invázió utáni eseményekre, amely „sok ezer magyar ember életében is fordulópontot jelentett.”

Németh Szilárd emlékeztetett: a Csepelre benyomuló szovjet harckocsikat a felkelőknek több napon át sikerült visszaverniük, azonban végül győzött a túlerő. Kovács Sándort a megtorlások során ötödrendű vádlottként első fokon halálra, teljes vagyonelkobzásra és lefokozásra ítélték, az 1958. március 4-én tartott fellebbezési tárgyaláson enyhítettek az ítéleten: tíz év börtönbüntetésre, az egyes állampolgári jogoktól való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Társai közül Kőrösi Sándort, Somogyi Tibort, Andi Józsefet és Major Ernőt 1958. március 6-án végezték ki a Budapesti Országos Börtönben. Kovács Sándor végül 1963. március 23-án szabadult. Rehabilitációjára, szabadulását követően csaknem három évtizedet kellett várni. A rendszerváltást követően, jogtalanul kiszabott ítéletét semmisnek nyilvánították és helyreállították főhadnagyi rendfokozatát, egyúttal századossá léptették elő. A rehabilitációt további előléptetések követték, végül 2006. október 23-án vezérőrnaggyá nevezték ki. 89 évesen, 2016. augusztus 17-én hunyt el.

Kovacs_Sandor_vezerornagy_emlektabla-avatas_Csepel_20220225_03 copy

Németh Szilárd Márai Sándort idézve - „A kommunizmus megbukott minden értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a meztelen életét és a zsákmányt” – kiemelte: ma nem csak emlékezni szeretnének a vértanúkra és az áldozatokra, hanem első sorban azt nem akarják, hogy áprilisban visszatérjenek a kommunisták.

A miniszterhelyettes utalt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter kijelentésére, miszerint: „ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük” – majd ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, - „talán jól is van ez így -, de azért nagyon érdekelne, hogy akkor most ő a nácik vagy kommunisták képviseletére készül ismét a Parlamentbe ülni?”

Kovacs_Sandor_vezerornagy_emlektabla-avatas_Csepel_20220225_08 copy

Németh Szilárd emlékeztetett arra is, hogy 22 éve, az első Orbán kormány idején elkötelezték magukat az évente megtartott, méltó megemlékezés fontossága mellett, így a magyar Országgyűlés döntésének értelmében, február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. „Az emlékezés jelentősége mellett, ez a nap felhívja a figyelmünket arra is, hogy ma is szembe kell szállnunk a zsarnokság minden formájával; és arra, hogy ma is ragaszkodnunk kell szabadságunkhoz, nemzeti szuverenitásunkhoz, ahhoz, hogy mi magunk dönthessünk az országunkat érintő kérdésekről. Orbán Viktor miniszterelnök úr október 23-án tartott beszédében így fogalmazott: »Amit elértünk tegnap és tegnapelőtt, azt holnap meg kell védenünk. Ami ma elég, az holnap kevés. Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője. Nekünk Magyarország az első…«” – szögezte le Németh Szilárd.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: az emlékezés lángjának életben tartása és továbbadása mellett, felelősségünk az is, hogy végleg a történelem süllyesztőjébe küldjük azokat, akik ismét feladnák Magyarország békéjét, szabadságát, függetlenségét és tönkretennék az országot! „Ma már ott tartunk, hogy a baloldal magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába harcolni. Innen is felszólítom őket, hogy ezt ne tegyék! Ne sodorják bele Magyarországot egy háborús konfliktusba. Hazánk és az Európai Unió érdeke, hogy kimaradjunk ebből a háborús konfliktusból, és közösen fellépve védjük meg hazánk és a kontinens békéjét” - mondta Németh Szilárd, aki aláhúzta: a Magyar Honvédség - a NATO szerves részeként, de önállóan is - készen áll az ország belső békéjének és függetlenségének megvédésére, a magyarok biztonságának garantálására, a határvédelmi és a humanitárius feladatok ellátására.

Kovacs_Sandor_vezerornagy_emlektabla-avatas_Csepel_20220225_12 copy

Az emlékhelyet Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök áldotta meg, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Illés Boglárka a Fidelitas elnöke és Földesi Gyula, a Fidesz regionális igazgatója.