Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brit nyugat-balkáni különmegbízottal tárgyalt a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. február 25. 13:32

Magyarország és az Egyesült Királyság számára is kiemelten fontos a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonságának megőrzése, ami a magyar-brit együttműködésben is hangsúlyos szerepet kap. Többek között erről beszélt Sir Stuart Peach vezérezredes, brit miniszterelnöki különmegbízott Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel.

LALA0003

Sir Stuart Peach egy – a Külügyi és Külgazdasági Intézet által szervezett –, a Nyugat-Balkánról szóló nemzetközi konferenciára érkezett hazánkba. Látogatása során, február 25-én reggel találkozott a honvédelmi tárca vezetőjével. A brit vezérezredest 2021 decemberében nevezték ki az Egyesült Királyság miniszterelnökének nyugat-balkáni különmegbízottjává.

A találkozó elején a különmegbízott arról érdeklődött, hogy milyen a jelenlegi helyzet a keleti határon. Benkő Tibor kiemelte, hogy Magyarország a NATO alkalmazási tervének megfelelően, időarányosan hajtja végre feladatait. A magyar emberek a jelenlegi helyzetben nincsenek veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket a kialakult helyzet nem befolyásolja. Az erők átcsoportosítása a keleti országrészbe megkezdődött, a Magyar Honvédség – a Belügyminisztériummal közösen – felkészült menekültek fogadására a magyar-ukrán határon, valamint az átsodródó fegyveres erők kezelésére.

LALA0006

A megbeszélés során Benkő Tibor és Sir Stuart Peach egyetértett abban, hogy az ukrajnai válság ellenére sem szabad megfeledkeznünk a Nyugat-Balkánról. Mivel a térség biztonsága, stabilitása továbbra is törékeny, arra a jelenlegi helyzetben még nagyobb figyelmet kell fordítani. A régió ugyanis több olyan kihívással is küzd, amelyek könnyen biztonsági válsággá súlyosbodhatnak. A különmegbízott a régiós országok közül Bosznia-Hercegovinában tartja legkritikusabbnak a helyzetet, amely értékelése szerint a daytoni megállapodás megkötése óta a legmélyebb politikai válságát éli meg.

Bosznia-Hercegovina mellett Sir Stuart Peach kitért a szerb-koszovói kapcsolatok esetleges elmérgesedésével kapcsolatos félelmeire is. Mint kifejtette, ebben a vonatkozásban jelenleg a legsürgetőbb feladat, hogy mielőbb, mindkét fél számára kielégítő megoldást találjunk az észak-koszovói szerbek részvételére az április 3-ai szerb választásokon. Amennyiben ez nem sikerül, akkor újra fellángolhatnak a szerb és a koszovói fél között az indulatok, ami komoly többletfeladatot jelenthet a koszovói KFOR művelet számára is.

LALA0008

Válaszában Benkő Tibor hangsúlyozta: egyetért a különmegbízott nyugat-balkáni helyzetértékelésével és azzal, hogy Ukrajna mellett továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a Nyugat-Balkánra is. Ennek megfelelően Magyarország továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a térség békéjéhez és stabilitásához való hozzájárulást.

„Továbbra is nagy létszámmal tervezzük a jelenlétet a KFOR műveletben, és szeretnénk növelni szerepvállalásunkat az EUFOR Althea műveletben is” – mondta Benkő Tibor.

LALA0015

Sir Stuart Peach a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságról is érdeklődött. Válaszában a magyar tárcavezető kiemelte, hogy a NATO vezetési elemhez a három alapító országon kívül további hat nemzet csatlakozott. Ezt a szándékát januári látogatása során Ben Wallace brit védelmi miniszter is jelezte.

A találkozó végén Benkő Tibor elismerését fejezte ki Sir Stuart Peach kiemelkedő szakmai munkájáért, amelyet a Nyugat-Balkánt illetően végez.

LALA0013