Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországban tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. április 8. 9:20

Háromnapos hivatalos látogatáson vett részt Németországban dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy április 5-7. között. A Magyar Honvédség parancsnokát fogadta Eberhard Zorn vezérezredes, a Bundeswehr főszemlélője, akivel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről egyeztettek. A látogatáson részt vett dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

20220408-mhpk-kob-nemetorszag (3)

Katonai tiszteletadással fogadták a kedden a Magyar Honvédség parancsnokát a Német Védelmi Minisztériumban, ahol koszorút helyezett el a német fegyveres erők emlékművénél. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy ezt követően tárgyalt a Bundeswehr főszemlélőjével, Eberhard Zorn vezérezredessel. A találkozón a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: Németország jelentős szövetségese és kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak. „A több évszázados közös történelem, a magyar-német barátság, a közös érdekek és személyes kötődések alapján az elmúlt években rendkívül sokrétű együttműködést tudtunk kiépíteni” - tette hozzá a parancsnok.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: nagy örömünkre szolgál, hogy a német fegyveres erők óriási támogatást nyújtottak hadseregünk fejlesztéséhez az új eszközök technikai támogatása és a kapcsolódó kiképzés terén. Az altábornagy hozzátette, a közös érdekek és személyes kötődések alapján az elmúlt években rendkívül sokrétű együttműködést tudtunk kiépíteni, amelyet a Rheinmetallal és az Airbusszal közös vegyesvállalatok magyarországi működése és az ezekhez kapcsolódó sikeres kiképzési programok is bizonyítanak.

20220408-mhpk-kob-nemetorszag (17)

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a Magyar Honvédség parancsnoka megerősítette: Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást, amely humanitárius katasztrófát is előidézett. Az altábornagy szerint az Észak-Atlanti Szövetségnek egységesnek kell maradnia; így Magyarország is támogatja a NATO és az Európai Unió döntéseit. A parancsnok hozzátette: Magyarországot aggodalommal tölti el, hogy az ukrajnai háború negatív hatással lehet a nyugat-balkáni biztonsági helyzetre is, ezért a jelenlegi helyzetben a NATO és az EU katonai jelenléte különösen fontos szerepet játszik a térség biztonságos környezetének fenntartásában. Ugyanakkor továbbra is úgy gondoljuk, hogy csak a Nyugat-Balkán sikeres euro-atlanti integrációja jelenthet tartós megoldást, garantálhatja a térség stabilitását és biztonságát – tette hozzá dr. Ruszin-Szendi Romulusz.

A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: Magyarország üdvözli, hogy Németország növeli védelmi kiadásait, ez Európa biztonsága szempontjából kulcsfontosságú. A felek egyetértettek abban, hogy támogatni kell az Európai Bizottság azon törekvéseit, hogy további pénzügyi ösztönzőket és új finanszírozási megoldásokat találjon a kapacitáshiányok megszüntetéséhez. Fő cél az euro-atlanti térség biztonságának garantálásához szükséges képességbeli hiányosságok kiküszöbölése kell, hogy legyen.

20220408-mhpk-kob-nemetorszag (25)

A Magyar Honvédség parancsnoka németországi útjának második napján látogatást tett a Német Szárazföldi Haderőnem Harckiképző Központjában, ahol Michael Knoke ezredes, központparancsok és Björn Schulz, a német páncélos iskola parancsnoka bemutatta a kiképző és értékelő központok működését, valamint a kiképzést támogató eszközöket is. Ezt követően megtekintették a Schnöggersburgi Helységharc Kiképző Központot is. A látogatás utolsó napján a magyar delegáció ellátogatott a Német Hadsereg Harckocsizó Iskolájába, amelynek során Björn Schulz dandártábornok tájékoztatást adott a hadosztályt érintő aktualitásokról, majd a Harckocsi Kiképző- és Szimulációs Központ parancsnoka tartott előadást. A Központban tett látogatása során a Magyar Honvédség parancsnoka találkozott a kiképzésben részt vevő magyar katonákkal is.

A németországi útja során a Magyar Honvédség parancsnoka és a kormánybiztos megtekintette a németországi Rheinmetall Hadiüzemet, ahol Alexander Sagel, a Rheinmetall fegyver- és lőszerosztály vezetője és Paul Walf, a Rheinmetall közép-európai koordinátora fogadta őket. A látogatás során bemutatták a gyártási munkafolyamatokat, valamint a gyártásban lévő, már hazánk számára készülő eszközöket.