Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti CREVAL ellenőrzésen az MH Közepes Dandár törzse

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Csernai Tamás törzsőrmester |  2021. november 20. 8:41

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár képezi annak a közepes dandár képességnek a magját, amelyet a NATO számára ajánlott fel 2023. január 1-től a Magyar Honvédség. Az MH Közepes Lövészdandár jövő őszi NATO CREVAL ellenőrzését megelőzően a dandár vezető szervei és törzse, valamint a törzstámogató- és híradó század nemzeti CREVAL ellenőrzésen esett át novemberben.

MH Közepes Dandár_Nemzeti_CREVAL (2)

A Brave Unity 2021 számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat két helyszínen zajlott. Míg a közepes dandár alárendeltségébe tartozó alegységek alájátszói a várpalotai Szimulációs Központban települtek, maga a dandártörzs és a támogató erők a Hódmezővásárhelyen kialakított harcálláspontokon hajtották végre a feladatokat. A többségében bocskaisokból álló törzsbe még 17 katonai szervezettől érkezett különböző szakállomány.

A gyakorlat fő célkitűzése az volt, hogy a közepes dandár törzse és támogató elemei eredményesen készüljenek fel a jövő őszi NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Headquarters and Units - Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésre. Fókuszban a különböző eljárásrendek begyakorlása volt. Az ellenőrzés során a törzsnek mind a tervező, mind a harcvezető funkcióját mérték a főharcállásponton, és az alternatív vezetési pontokon is. Emellett a dandár a gyakorlat során élesben is végrehajtotta a dandár főharcálláspontjának áttelepítését.

MH Közepes Dandár_Nemzeti_CREVAL (7)

A törzstámogató- és híradó század mérése nem a szimulációs térben történt, hiszen nekik be kellett mutatniuk, hogy képesek valós térben és időben biztosítani a harcálláspontok telepítését. A híradó század harckészsége a vezetési pontok biztosításával, kiszolgálásával, a törzsszázad pedig a vezetési pontok felépítésével, működtetésével kapcsolatban volt mérve.

A gyakorlat célja nem csak az volt, hogy a dandár vezetése átfogó képet kapjon arról, hogy milyen szintű a felkészültség, hanem az is, hogy a gyakorlat során szerzett tapasztalatok rávilágítsanak azokra a területekre, amelyeket a NATO CREVAL-ra való felkészülés során még fejleszteni szükséges. A gyakorlat során megtörtént azoknak a területeknek a beazonosítása is, amelyeket esetlegesen javítani kell vagy egyéb eljárásbeli és doktrínális dolgokkal kell kiegészíteni a jövő őszi ellenőrzés sikeres végrehajtása érdekében.