Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti minősítő gyakorlaton vettek részt

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 26. 7:22

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes tartalékosai is csatlakoztak együttműködőként az április 21-22. között tartott, Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Fejér vármegyei Önkéntes Mentőszervezet közös Nemzeti Minősítő Gyakorlatához.

7

A közös felkészítés alapja egy feltételezett káresemény volt, ami szerint Fejér vármegye délnyugati részét egy ciklon érte el, amely heves esőzésekkel és viharos erejű széllel csapott le a térségre. A nagy mennyiségű csapadék hatására a gyakorlat helyszínén található Béka-tó vízszintje jelentősen megemelkedett, felmerült a gát átszakadásának, s ezzel együtt a környékbeli ingatlanok elárasztásának veszélye is.

A gyakorlat hivatalos megnyitóját követően a katasztrófák felszámolásában résztvevő hivatásos és önkéntes szervezetek megkezdték a feltételezett helyzeteknek megfelelő mozzanatok végrehajtását. A tartalékos katonák aktív részvétele mellett folytatott kétnapos kiképzőfoglalkozás keresőkutyás tevékenységet, kötéltechnikai mentést, árvízi és vízi mentési képességek bővítését, valamint alapvető vízkár-elhárítási tevékenységet foglalt magába.

A Fejér vármegyei 17. Területvédelmi Zászlóalj a megyét érintő, nagy mennyiségű csapadékot hozó ciklon elvonulását követő árvízvédelemben és csapadék elvezetésében homokzsáktöltéssel és belvízi védekezésben való részvétellel segédkezett.

1

A végrehajtást Csányi Henrik alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megbízott ezredparancsnoka is megtekintette és a tartalékos katonákon túl a Fejér vármegyei civil- és önkormányzati szervezetek meghívott vendégeivel is beszélgetett, ismertetve előttük az önkéntes tartalékos rendszer lehetőségeit is. Mivel a 17. Területvédelmi Zászlóalj székhelye – az ezredparancsnoksághoz és az ezredtörzshöz hasonlóan – Székesfehérváron van, a területvédelmi ezred parancsnoka számára kiemelt fontosságú, hogy folyamatosan figyelemmel kövesse, és egyben ellenőrizze az önkéntes tartalékos állomány felkészültségét.

Az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva szükségessé vált olyan felkészítéseket tartani, amelyek lehetőséget biztosítanak a való életben is megtapasztalható események, rendkívüli helyzetek elhárítására. Ezek sikeres végrehajtásához elengedhetetlen a rend- és honvédelemben dolgozó szervezetek felkészültsége, a gyors reagáló képesség, továbbá az önkéntesek szerepvállalása.

Az önkéntes tartalékos katonák – akik civil munkájuk, vagy tanulmányaik mellett szolgálják a hazát – ismét bebizonyították, hogy baj esetén együttműködően, csapatmunkában és felkészülten tudnak részt venni a mentési munkálatokban, és segítséget nyújthatnak egy esetleges káreset felszámolásában is.