Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti Vágta: Hajas bemutatott, Suták Vanda elhúzott

Szöveg: Kánya Andrea |  2008. június 2. 6:48

Mozdulni alig lehetett a hömpölygő tömegben a Hősök terén a két napos Nemzeti Vágta alatt, a harminc fok feletti hőmérséklet pedig csak megnehezítette az érdeklődők dolgát.

Mindez azonban nem zavarta a becslések szerinti 70 ezer látogatót. Egy
lovas leesett a lóról, Hajas László beszólt, ennek ellenére remek
hangulat és sok izgalom jellemezte a hétvégi rendezvényt. A döntőt egy 22 éves egyetemista lány nyerte. A Hősök terén felállított pályát már a hét elején elkezdték összeszerelni: 500 méter hosszú, ovális, két egyenes szakaszból és két kanyarból álló speciális talajt biztosító granulátumot terítettek le, amelyet 60 kamion szállított a helyszínre.

A versenypályát egy méter húsz centiméteres biztonsági sáv választotta el a közönségtől. Bizonyos szakaszokon húsz centiméter vastag, két és fél méter magas szivacsok védték a nézőket az esetleges kisodródástól.

A Nemzeti Vágta szabályai nem sokban különböztek a lóversenyekétől: négy éves, vagy annál idősebb lovak indulhatnak, lovasuk pedig minden 18. évét betöltött magyar állampolgár lehetett, nő vagy férfi egyaránt, súlycsoport nincs. A futamok két és fél körből állnak, azaz összesen 1250 méter áll a versenyzők előtt.

A versenyzők biztonsága érdekében kötelező viselet volt a fej- és gerincvédő felszerelés. A lovasok tradicionális ruházata hátán annak a településnek a címerét viselték, amelynek dicsőségéért versenybe szálltak. Tilos volt pálca és sarkantyú viselete.

A szombati nap a bemutatkozásé volt: a díszfelvonulás után a magyar lovaskultúra különböző részleteibe nyerhettünk bepillantást, megismerkedhettünk a honfoglalás kori hagyományos öltözettel, lovasokkal, majd ezt követte a Mátyás kori felvonulás, sólyommal és óriás palástokkal, udvari táncosokkal, trombitásokkal. Ezután az 1848-1849-es szabadságharc egyenruháit csodálhattuk meg. A bemutatókban Kassai Lajos lovasíjászai, a Magyar Kaszkadőr Szövetség és a Kaszkadőr Lovasszínház tagjai, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség huszárai, honvédei és tüzérei, valamint a Pusztaszeri csikósok léptek fel. A Lázár-fivérek négyesfogat versenyére érkeztek láthatóan a legtöbben, nem véletlenül, hiszen ilyen típusú verseny Magyarországon még sohasem volt.

1595877015
Nemcsak a Hősök tere kínált színesebbnél színesebb programot az érdeklődőknek, hiszen az egész környék a magyar lovaskultúra szellemében változott át: a Kodály köröndig végeláthatatlan sátor-sorok ajánlgatták portékájukat, ételt-italt, falovacskát vásárolhattunk, de volt még sok-sok kézműves foglalkozás, folklór programok és a versenyen induló városok bemutatkozó sátraiba betekintve hallgathattunk tradicionális magyar muzsikát is. Az 56-osok terén a szombati nap a koncerteké volt, többek között Lovasi András, a Csík zenekar, Ferenczi György és Ghymes koncertek várták a látogatókat. A szombati lovasbemutatók méltó záróeseménye a kivilágított versenypályán az Epona Spanyol Lovasiskola műsora volt.

Vasárnap a gyors reggeli vihar után hamar kitisztult az idő, és tíz órakor elkezdődhettek a futamok. Egy futamban hat versenyző indulhatott, akiket sorsolással választottak ki. A második előfutamon két ló szerszámzata meglazult és levált, ezért leállították a futamot és később indították újra. A két lovas azonban már nem vehetett részt a versenyben.

A hetedik előfutamban Révkomárom lovasa győzött, a nyolcadik futamot pedig Soltszentimre lovasa nyerte félvér lovával. Végül a középdöntőbe jutott Orosháza, Budapest, Nyíregyháza, Érd, Újkígyós, Szeged, Révkomárom, Soltszentimre, Verőce, Izsák, Hajdúszoboszló, Debrecen, Szigliget, Balatonalmádi, Siófok és Veszprém.

A középdöntő három futamában hat, illetve öt-öt lovas indult.
Szeged lovasa leesett, a versenyt nem tudta folytatni, könnyebben sérült meg. A futamot ekkor ismét leállították, majd újraindították.

A döntőbe a versenyek első két helyezettje jutott be, vagyis Orosháza, Nyíregyháza, Verőce, Hajdúszoboszló, Szigliget és Debrecen. Nyíregyháza, Debrecen és Hajdúszoboszló is női lovasokat indított. Azok a versenyzők, akik jól szerepeltek az előfutamon és a középfutamon, már zsebre vághattak fejenként kétmillió forintot.

Délután ezek után következtek a celebek: Pintér Tibor, Hajas László, Stohl András, Hajdú Steve és Sasvári Sándor mérték össze erejüket elsősorban az 1 millió forintos díjért, amit természetesen jótékonysági célokra szántak. A versenyben Sasvári Sándor vezetett, szorosan követte Hajas László, aki egyszer csak a pálya szélére sodródva lovával elbukott – nehéz volt e helyzetben ítélkezni, az mindenesetre biztos, hogy Sasvári lova megzavarta Hajas lovát. A fodrászmester leporolta magát, baja nem történt – a ló is gyorsan felállt és ment tovább. Hajas ezután kezét magasra lendítve, középső ujját mutogatva szitkozódott. „Ez nem volt fair", mondta már a televíziónak nyilatkozva Hajas. Sasvári tehát Szaturn nevű díjugrató lovával nyert, a díjat pedig egy öreg és beteg lovakat ápoló alapítványnak ajánlotta fel.

1595877015

A vasárnap esti döntőt, melyre sokan sokáig vártak, egy fiatal, 22 éves joghallgató lány, Suták Vanda nyerte Nyíregyháza képviseletében. A fiatal hölgy ezzel elnyerte az Arany Sarkanytút, illetve Nyíregyháza önkormányzata számára a 30 millió forintos fődíjat.

A Nemzeti Vágta viszonylag sérülésmentesen zajlott, leszámítva azt a néhány bekalkulált apró balesetet, komolyabb baj szerencsére nem történt. A szervezők jól vizsgáztak, és nem kétséges, hogy álmuk teljesül, miszerint a Nemzeti Vágta nemsokára hetedhét országon túl is híres, tradicionális rendezvénnyé növi ki magát.

1595877016
1595877016
1595877016