Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi EUFOR információcsere

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: MH HTP, Román Fegyveres Erők Egyesített Parancsnoksága Facebook-oldala |  2023. december 23. 19:14

Hamarosan kezdetét veszi az EUFOR Althea művelet 2024-es, magyar parancsnoki éve, ehhez kapcsolódóan dr. Sticz László vezérőrnagy, tervezett parancsnok decemberben több alkalommal is egyeztetést folytatott a bosznia-hercegovinai misszió szempontjából meghatározó nemzetek és szervezetek képviselőivel.

Ankara 3

A hónap elején a Sticz vezérőrnagy vezette delegáció Ankarába látogatott, ahol Alper Yeniel ellentengernaggyal, a Török Fegyveres Erők haderőtervezésért felelős csoportfőnökével találkozott. A megbeszélés kiemelt témája – a magyar EUFOR parancsnoki évre történő felkészülés és az Althea művelettel kapcsolatos parancsnoki elgondolás mellett – a misszióhoz való török hozzájárulás volt. Földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan Törökország kiemelt fontosságúként kezeli a Kaukázus, a Közel-Kelet és a Balkán térségét, melynek eredményeként a NATO koszovói misszióját jelenleg egy török tábornok, Özkan Ulutaş vezérőrnagy vezeti, és az EUFOR egyik legnagyobb hozzájárulását is a török haderő biztosítja. Ennek a hozzájárulásnak döntő részét a Többnemzeti Zászlóalj török manőverszázada teszi ki, de fontos megemlíteni a törzstiszteket is, akik főleg hadműveleti, haderőtervezési és kiképzési területen (például az EUFOR törzsfőnökének műveleti helyetteseként) szolgálnak.

brüsszel 01 másolat

December közepén Sticz vezérőrnagy és kísérete Brüsszelben találkozott dr. Balogh István NATO nagykövettel és Sándor Tamás vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség katonai képviselőjével. Ezt követően a delegáció az Európai Külügyi Szolgálat (European External Action Service, EEAS) két igazgatójával, a Nyugat-Európáért, Nyugat-Balkánért, Törökországért és az Egyesült Királyságért felelős Marko Makoveccel és a békéért, partnerségért és kríziskezelésért felelős Cosmin Dobrannal (képünkön jobbra) találkozott. A megbeszéléseken elhangzott, hogy az EEAS megnyugtatónak és pozitívnak tartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának novemberi döntését az EUFOR Althea művelet mandátumhosszabbításáról, mivel a szervezet szerint Bosznia-Hercegovinának szüksége van az Európai Unió katonai jelenlétére. A nyugat-balkáni országban jelenleg is számos tényező gyakorol hatást a békés és biztonságos környezet fenntartására, amiben a műveletnek egyedülálló és kiemelt szerepe van. A magyar delegáció kiemelte: az Európai Unió Tanácsának 2024. évi magyar elnökségi időszakra vonatkozóan – és a magyar biztonságpolitikai prioritásoknak megfelelően – pályázta meg az EUFOR Althea parancsnoki beosztás egyéves időszakra történő átvételét és az ahhoz szükséges képességek és többletképességek feltöltését.

image0

Ezt követően Sticz vezérőrnagy Romániába látogatott, hogy Valerica Vrajescu vezérőrnaggyal, a Román Fegyveres Erők Egyesített Parancsnokságának parancsnokával találkozzon. Románia geopolitikai elhelyezkedése következtében, szomszédos országként Magyarországhoz hasonló biztonsági kihívásokkal és biztonsági érdekekkel rendelkezik, ebből fakadóan az EUFOR Althea művelethez való hozzájárulás mindkét ország részéről kiemelt fontosságú. A találkozó során ezért a Román Fegyveres Erők Egyesített Parancsnokságának bemutatása, valamint a magyar EUFOR parancsnoki vízió és felkészülés mellett a román EUFOR tapasztalatokat is megismerhette a küldöttség.

Az év utolsó hónapjának feladatai között maga az EUFOR parancsnoki feladatkör helyszíni átadás-átvételének megkezdése is szerepelt; a több fázisból álló folyamat részeként Sticz vezérőrnagy megtekintette a művelet Többnemzeti Zászlóaljának tömegkezelési gyakorlatát és a holland manőverszázad fegyverzeti bemutatóját a Butmir táborban.

Kapcsolódó cikkek