Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlatra indultak

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2022. szeptember 23. 20:25

Kilencvenkét katonával indult útnak Budapestről a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport műveleti készenlétet bizonyító gyakorlatára kijelölt állomány szeptember 23-án, pénteken. A katonákat Solymosi Ferenc ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Dolányi Sándor ezredes, a kibocsátó ünnepségnek helyszínt adó MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka és Kovács Péter, a főváros XVI. kerületének polgármestere búcsúztatta.

V4 JLSG HQ VV22 gyakorlatra menő konvoj indulása KLAC7604

„A hazánkat és a NATO-t is érintő, bonyolult biztonságpolitikai helyzetben történelmi feladat előtt áll a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport gyakorlatra utazó állománya” -hangsúlyozta Solymosi Ferenc ezredes. Hozzátette: eljött a pillanat, amikor számot kell adniuk tudásukról és meg kell mutatniuk, hogy elérték a műveleti készenlétet. A parancsnokhelyettes rámutatott, hogy ez a gyakorlat is teljes mértékben beleillik a Magyarország honvédelmi minisztere által a Magyar Honvédség készenlétének fokozására és mobilizációjának növelésére kiadott feladatszabásába.

„Hosszú út vezetett ahhoz, hogy elérjék a műveleti készenlétet és ezt egy gyakorlaton ellenőrizzék. 2011 óta számos egyéni és kötelékkiképzésen vettek részt, több hazai és nemzetközi gyakorlaton is számot adva tudásukról. Ezeken a gyakorlatokon kiválóan teljesítettek, és ez biztos alapot ad ahhoz is, hogy az előttük álló validációs gyakorlat is jól sikerüljön” - tette hozzá Solymosi ezredes.

V4 JLSG HQ VV22 gyakorlatra menő konvoj indulása KLAC7613

Mint Pete Szabolcs ezredes, a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport (Joint Logistics Support Group, JLSG) törzsfőnöke elmondta: a csoport létszáma több mint 400 fő lesz, Magyarországot száz katona képviseli a gyakorlaton.

A menetoszlop több mint 500 kilométert megtéve, szeptember 24-én érkezik a lengyelországi Opole város melletti gyakorlótérre, ahol elfoglalják a szállásaikat, majd végrehajtják a szükséges híradóinformatikai és egyéb rendszerek kiépítését. A magyar csapat - többek között - tárolással, szakanyag ellátással foglalkozik, de kiépítenek egy ROLE 1-es szintű tábori egészégügyi ellátóképességet, amely a szükséges egészségügyi biztosítást végzi. Emelett Force Protection, azaz a saját erőket óvó állománnyal, illetve műszaki alegységgel és víztisztító képességgel is támogatják a logisztikai támogató csoport parancsnokságát.