Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR 27: hittel, becsülettel

Szöveg: KFOR Kontingens | Fotó: Búz Csaba főhadnagy, Koncsek Barna főhadnagy és Visnyei Bence főhadnagy |  2022. szeptember 24. 7:15

A közelmúltban fejeződött be a KFOR 27. váltásának áttelepítése Koszovóba. A több, mint 400 fős kontingens immár teljes létszámmal látja el a fél éves békemisszió feladatait. Az állomány többségét az MH 25. Klapka György Lövészdandár alkotja, azonban számos más katonai szervezet is biztosít katonákat a kiküldetés idejére.

1

A kiérkezés pillanatától kezdve folyamatos volt a munka, a kiképzéssel és felkészüléssel töltött, embert próbáló időszak meghozta gyümölcsét: az MH KFOR kontingens 27. váltása sikeresen elérte a teljes műveleti készenlétet (Full Opertation Capability – FOC). A FOC vizsga egy olyan komplex megmérettetés, amely nem csak a munka oroszlánrészét végző manőverszázadok képességeit hivatott felmérni, hanem egyben az őket támogató egységek szakértelmét is hűen tükrözi.

A vizsgát követően ünnepi ceremónia keretén belül vette át az MH KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) parancsnoki beosztását Horváth Sándor alezredes. A Novo Selo-i táborban megrendezett részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR magyar parancsnoka is részt vett.

5

Rácz Szabolcs alezredes, a KFOR 26. kontingens leköszönő parancsnoka beszédében a 27. váltás elszántságát méltatta. „A műveleti területen végrehajtott kiképzések során a kontingens 27. váltása már számot adott felkészültségéről, elhivatottságáról és sikeresen elérte a teljes műveleti készenlétét. Meggyőződésem, hogy mindent megtesznek feladataik magas színvonalú végrehajtásáért és méltó módon képviselik majd hazánkat és a Magyar Honvédséget a missziójuk során” – mondta az alezredes.

Válaszbeszédében Horváth Sándor alezredes az állomány megszerzett tudásának hasznosításáról beszélt. „Mindazt, amit tanultak, amire kiképezték önöket, most már a mindennapi szolgálatuk alatt kell, hogy alkalmazzák, itt Koszovóban, együtt a szövetséges bajtársainkkal. Nem könnyű, de biztos vagyok benne, hogy a kapott feladataikat a legjobb tudásuk szerint fegyelmezetten, magyar katonához méltóan fogják végrehajtani hittel, becsülettel.” A KTRBN parancsnoka végül köszönetet mondott a 26. váltás parancsnokának és katonáinak áldozatos munkájáért.

11

Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka beszédében jó kívánságait fejezte ki az állomány felé. „A hazamenőknek jó kikapcsolódást és pihenést kívánok a szeretteikkel, családjaikkal. A most érkezett állománytól pedig csak azt kérem, folytassák a zászlóalj feladatainak végrehajtását hittel, becsülettel”.

Az ünnepség fő motívuma a csapatzászló átadás-átvétele volt, melyet Kajári Ferenc vezérőrnagy adott át Horváth Sándor alezredesnek.