Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi járőrversenyen a tartalékosok

Szöveg: Janota Zoltán tartalékos hadnagy | Fotó: Balanek Dániel főhadnagy |  2022. június 16. 8:48

Első ízben vett részt a német-lengyel határon fekvő Guben városában megrendezett nemzetközi járőrversenyen magyar csapat. Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ötfős válogatottja a június második hétvégéjén lezajlott sporteseményen - 69 csapat közül - 38. helyen ért célba.

jarorverseny5

A negyed évszázados múltra visszatekintő versenyen - a Balanek Dániel főhadnagy vezette delegáció tagjaiként - Janota Zoltán tartalékos hadnagy, Kozma István Balázs tartalékos hadnagy, Váradi Ákos László tartalékos zászlós, Tománé Lázár Katalin tartalékos törzsőrmester és Tar Bence tartalékos szakaszvezető képviselték a Magyar Honvédséget, akik ötvenöt német, tizenegy lengyel, egy amerikai és egy cseh csapattal mérték össze tudásukat.

A mintegy ötszáz induló között - a hivatásos katonák mellett - a helyi különleges erők katonái, katonai középiskolások, valamint más fegyveres szervek képviselői is rajthoz álltak.

jarorversenynyito

A közel tizenkét kilométeres pályán, összesen tizenkét különféle nehézségű akadály várta a résztvevőket: többek között homokzsák-cipelés, lövészet és füsttel nehezített földalatti csatornán történő átkelés nehezítette a csapatok dolgát. Ráadásul a különböző akadályoknál - a lehető leggyorsabb végrehajtás érdekében - sokszor improvizálni kellett.

A megnyitón Olaf Detlefsen, a rendezvény német főszervezője külön köszöntötte a magyar katonákat, és személyes jókívánságait tolmácsolva hozzátette: jövőre is visszavárja őket.