Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi területvédelmi megbeszélést tartottak

Szöveg: Nagy István őrnagy | Fotó: Saár Péter |  2022. március 12. 19:33

Negyedik alkalommal rendezik meg a tizennégy tagországot tömörítő „Európai Területvédelmi Erők Regionális Együttműködésének Kezdeményezése” konferenciát 2022-ben. Az eseményt megelőző, azt előkészítő szakértői szintű megbeszélésre (Action Working Group – AWG-3) – online formában – március 10-én került sor az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) területvédelemmel foglalkozó szakértőinek részvételével.

IMG_6680

A 2018-ban, lengyel kezdeményezésre létrejött együttműködési platform célja a régió országai által létrehozott területvédelmi erőkkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása, a tagországok közötti elméleti és gyakorlati ismeretek önkéntes cseréje.

2021-ben az MH TTP adott otthont a harmadik konferenciának, amelynek utolsó mozzanataként a szervezet parancsnoka átadta a vezetői szerepkört az Egyesült Királyság Tartalékos Erői Igazgatójának, Simon Graham vezérőrnagynak.

Az Egyesült Királyság által megrendezett AWG értekezleten a tagországok képviselői megállapodtak a Londonba tervezett nyári konferencia pontos időpontjában, leegyeztették a konferencián résztvevő delegációk összetételét, megbeszélték és elfogadták a konferencia napirendjét és tárgyalásokat folytattak a kezdeményezés további bővítési lehetőségeiről. A tanácskozás végén a kezdeményezést létrehozó nemzet, Lengyelország jelezte, hogy a brit elnökséget követően vállalná a jövő évi elnökséget.

IMG_6679