Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi válságkezelés és hazai feladatok

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 16. 16:20

Befejeződött a NATO CMX–09 elnevezésű nemzetközi válságkezelő gyakorlata, valamint az ahhoz kapcsolódó nemzeti törzsvezetési gyakorlat. A gyakorlaton szerzett legfontosabb magyar tapasztalatokról Dr. Tokovicz József mk. ezredes, a HM Védelmi Hivatal területi igazgatója tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

Idén tizenhatodik alkalommal rendeztek a NATO-n belül CMX (Crisis Management Exercise) névre keresztelt, nemzetközi válságkezelő gyakorlatot, amelyen Magyarország kilencedszer vett részt – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Dr. Tokovicz József mk. ezredes. A HM Védelmi Hivatal 2. számú területi igazgatója hozzátette: a NATO 28 tagállama, valamint a PfP (Partnerség a Békéért), és a Mediterrán Dialógus tagállamai közül tíz ország vett részt a minden államban március 4–10-e között megrendezett gyakorlaton. Amelynek fő célja az volt, hogy a résztvevők gyakorolják, szimulálják és modellezzék a nemzetközi válságkezelés és az ehhez szükséges nemzeti tevékenység során szükséges eljárásokat, intézkedéseket, valamint a közös döntéshozatalt.

A gyakorlat kitalált helyzetbeállítása szerint egy Magyarországtól több ezer kilométerre található sziget két országa között fegyveres konfliktus robbant ki, amelynek kezelésére bevonult a szigetre a NATO Reagáló Erők (NATO Response Force – NRF) készenléti szolgálatban lévő váltása. A szövetséges katonák célja volt a békekikényszerítés, majd a béke fenntartása. A helyzetet nehezítette, hogy a béketámogató misszió időszakában nagy erejű földrengés rázta meg a szigetet, így a szövetséges országoknak a katonai feladatok mellett a humanitárius katasztrófával fenyegető következmények felszámolásában is részt kellett venniük.

1595898615
– Mindez nagyban hasonlított a NATO jelenlegi feladataihoz, így a CMX–09 gyakorlat során szerzett tapasztalatok nagy segítséget adnak a valós katonai és humanitárius feladatok tervezéséhez is – mondta Tokovicz ezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a gyakorlat eseményei szerint 88 magyar katona utazott ki az érintett szigetre, az NRF jelenlegi váltásába felajánlott képességekkel és a Követő Erők részeként (Follow on Force). Õket a 35 főből álló, nemzeti alárendeltségbe tartozó logisztikai elem is támogatta. Természetesen mindez csak „papíron" zajlott le, hiszen a CMX egy törzsvezetési gyakorlat, amelynek során valós csapatmozgásokat nem szerveznek.

A gyakorlat zárását követően, egészen pontosan március 12-én a magyar szervek képviselői megtartották az első előzetes értékelést (Hot Wash Up) – tudtuk meg Tokovicz ezredestől. Ezen elhangzott: az idei rendezvényen néhány dologban sikerült előre lépni a korábbi gyakorlatokhoz képest. Például a gyakorlatot megelőzően lehetőség nyílt a teljes résztvevő állomány összevont, központi felkészítésére. Emellett pedig a végrehajtás időszakában megtartott államtitkári értekezleten és kormányülésen is szóba került a CMX, azaz valós tájékoztatót tartottak az illetékes politikai vezetők a saját tervezett, rendes fórumaikon a gyakorlatról. Mindez – vagyis az, hogy a valós rendszerbe vitték be a gyakorlattal kapcsolatos tájékoztató anyagokat – még a NATO-n belül is egyedülálló – szögezte le a Védelmi Hivatal területi igazgatója.

Mindezek mellett a magyar résztvevő szervek lényegesen előre tudtak lépni a tervezési okmányok előkészítésében is, hiszen már a gyakorlat kezdete előtt 8–10 nappal kormányhatározat és aláírt levezetési terv állt a rendelkezésükre. Mindez annak köszönhető – árulta el Tokovicz ezredes –, hogy december elejétől valamennyi érintett tárca szakembereinek bevonásával a gyakorlat előkészítésére koncentráltak.

Sajnos voltak olyan területek is, amelyeken nem sikerült az előrelépés az elmúlt évek hasonló gyakorlataihoz képest. Az előzetes értékelés során megállapították, hogy a nemzeti tervezési folyamaton mindenképpen javítani kell, és a NATO tervezési folyamattal párhuzamosan kell azt végrehajtani. Emellett pedig célirányosabban kell azokat a nemzeti eseményeket a NATO forgatókönyvébe bejátszani, amelyeket a magyar fél a végrehajtás időszakában gyakoroltatni szeretne. Mindezek mellett a magyarok a tervező munkában is szeretnének előrelépni a CMX–11 gyakorlatig.

1595898615
 

Ennek tervezése egyébként április végén, Brüsszelben már meg is kezdődik – mondta Tokovicz ezredes –, s a gyakorlat pontos időpontja is ezen az első tervezői konferencián dől el, mégpedig konszenzusos alapon. Éppen ez a konszenzus az oka annak, hogy az eredetileg 2009-re tervezett CMX–09 gyakorlatot – kétszeri időpont módosítás után – csak 2010 márciusában sikerült lebonyolítani. Az eredeti elképzelések szerint idén ősszel került volna sor a CMX-CME–10, a NATO és az EU által közösen szervezett, nemzetközi válságkezelő gyakorlatra, amelyet azonban a stratégiai szinten fennálló problémák miatt mégsem tudnak megszervezni.

Dr. Tokovicz József mérnök ezredestől megtudtuk azt is, hogy a CMX–09 gyakorlaton résztvevő országoknak április 5-ig kell a NATO központba küldeniük az első tapasztalataikról szóló jelentéseiket. Az ezekből a nemzeti tapasztalatokból összeállított nemzetközi értékelésre április közepén kerül sor Brüsszelben. A NATO részére megküldésre kerülő tapasztalatokon túl, május 31-ig tájékoztatót kell előterjeszteni a kormány részére a gyakorlat végrehajtásáról és tapasztalatairól.

1595898615
 

Fotó: HM Védelmi Hivatal és Archív