Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb feltételekhez kötik a START-szerződést

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 16. 15:16

Az orosz alsóház nem fogja ratifikálni az új START-szerződést, ha nem foglalja magában az Európába tervezett amerikai rakétapajzsot is – jelentette ki kedden a duma elnöke. Borisz Grizlov szerint az új orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződésnek ki kell terjednie a rakétavédelmi kérdésekre is.

Az amerikai fél viszont éppen hétfőn erősítette meg, hogy a védelmi fegyverzet kérdését külön kell kezelni. Az amerikai rakétapajzs tehát nem kerülhet bele az új szerződésbe.

Az orosz parlament alsóházának elnöke két nappal azelőtt nyilatkozott a kérdésről, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Moszkvában várhatóan igyekszik majd rávenni az orosz vezetést: tegyen lépéseket a két ország kapcsolatait mérgező kényes kérdés rendezésének előmozdítása érdekében. Orosz kollégája, Szergej Lavrov azt hangoztatja, hogy az új szerződésben egyaránt jogilag kötelező formában kell rögzíteni a védelmi és a támadó jellegű fegyverek közötti kapcsolatot. A orosz diplomácia vezetője ezzel az amerikaiak Európába tervezett rakétapajzsára utal. Clinton azonban elutasítja, hogy a két fegyverfajtát összekapcsolják az új szerződésben.

Clinton a The New Times című, ellenzékinek tartott orosz lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában leszögezte: a hadászati támadó és védelmi fegyverek kérdését külön kell kezelni. Hozzátette, országa kész a párbeszédre az utóbbiakról, vagyis a rakétapajzsról is. Az Egyesült Államok ugyan többször módosította már európai rakétapajzs-terveit, mintegy az orosz kívánságoknak engedve, mivel Moszkva saját biztonságára nézve veszélyt lát az európai telepítésekben, de a terv egészét Washington nem hajlandó feladni.

A két nukleáris nagyhatalom hónapok óta tárgyal a hadászati támadófegyverek korlátozását rögzítő START-1 szerződés örökébe lépő új dokumentumról. A START-1-et 1991-ben kötötték meg, és hatálya tavaly december 5-én járt le.