Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nézőcsúcs várható az idei repülőnapon

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. augusztus 16. 12:22

Kilenc óra után néhány perccel kezdődött meg a kecskeméti repülőnap érdemi programja. A bemutató első szereplője a magyar légierő büszkesége, a Gripen vadászgép volt. Ezt követte a Mig-29-esek kötelékrepülése. Utóbbi gép még mindig a pilóták kedvence.

A kecskeméti nemzetközi repülőnap szervezői optimisták voltak. Előzetesen akár a nézőcsúcsot, vagyis a 100 ezernél is több fizető nézőt sem tartották elképzelhetetlennek. Azonban az időjárás kibabrált velük: a kora reggeli órákban csúnya viharfelhők gyülekeztek az égen. S bár később az ég kitisztult, a jelentős szél megmaradt. Emiatt sokáig kérdéses volt, hogy a felvezető progran kétfedeles gépei fel tudnak-e szállni. Az erős szél miatt például elmaradt az AN-2-es repülőgépek programja.

Bár a nézőcsúcs – legalábbis a mai napon – váratott magára, az élelmesek készültek: alumínium létrát, hogászszékeket és hűtőtáskát is hoztak magukkal. A viszonylag rossz időjárás a gyerekeket nem zavarta – főleg a fiúkat nem. Komoly népszerűségre tettek szert a helikopterek, különösen a MI-24-esek. S miközben a felnövekvő generáció a piótafülkében pózolt, a papa a technikai finomságokra figyelt, s a futóművet fotózta. Bár repülőnap zajlik Kecskeméten, természetesen a T-72-es tankok is népszerűek voltak, meglepő módon azonban törékeny, tizenéves lányok öltötték fel a rádióssapkát, s ekként igyekeztek belelélni magukat a páncélos terminátor szerepébe.

A kilenc óra után kezdődő repülőshowt a Gripenek nyitották meg. Õket a Mig-29-esek kötelékrepülése követte. A szpíker szerint ez utóbbi még mindig a legnépszerűbb repülőgéptípus, s ráadásul jelenleg is ezek védik Magyarország légterét. Ha hinni lehet a látogatók értékítéletének, a műsorvezető nem sokat tévedett, hiszen az egymás mellett kiállított Mig-29-es és Grippen közül az előbbit állta körül nagyobb tömeg. S ha lehet egy gyilkológépről egy szubjektív megjegyzés: tényleg szebb.

A légvédelmi alakulatok is nagy lelkesedést váltottak ki őként a tíz év körüli kissrácok körében. Köblös hadnagy átszelllemült arccal magyarázta, hogy miként is működik a rakétavédelmi üteg. Két kört látsz. A felsővel kell célozni. Ha bemélrted a célt a többit elvégzi a számítógép. S mi is az amit elvégez? A lövedék két méterrel a cél előtt robban fel. A repeszhatása pedig egészen brutális, hiszen 3600 volframgolyót lövell szerte. Ennek pedig egészen kevés páncélzat képes ellenállni.