Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„No problems, just solutions!”

Szöveg: Nagy Viktor százados |  2011. március 2. 10:13

A címben szereplő mondat magyarul így szól: „Nincsenek problémák, csak megoldások!”. Ez a jelmondata az MH Kabul International Airport (KAIA) Törzstiszti Csoport második váltásának. A kontingens bemutatását ezúttal a parancsnoki csoporttal folytatjuk. Mivel a  nemzetközi repülőteret irányító kontingenseknél alapvető követelmény, hogy az úgynevezett kulcsbeosztásokat a vezető nemzetek katonái lássák el. Ennek megfelelően jelenleg a parancsnoki csoport öt magyar és egy amerikai katonából áll.

A parancsnoki csoport élén Kilián Nándor dandártábornok, a KAIA parancsnoka áll. E beosztás felelőssége megegyezik a hasonló, egység szintű szervezetek parancsnokaiéval. Elsődleges feladata a Kabuli Nemzetközi Katonai Repülőtér légi-, és földi műveleteinek felügyelete, továbbá ő felel a KAIA North – az úgynevezett ISAF-repülőtér – és annak külső földi védelmi körzetének biztosításáért is.

A többnemzeti kötelék irányításának összetettségét jellemzi, hogy a parancsnoknak a KAIA missziót alkotó tizenegy nemzet katonáinak és civil alkalmazottainak tevékenységét kell sikeresen összehangolni. Szerencsére az elmúlt hónapokban ezt minden probléma nélkül sikerült megvalósítani.

Kilián Nándor dandártábornok szerint – az afganisztáni hadszíntér nehézségei, a folyó hadműveletek és az egyre növekvő légiforgalom mellett – hatalmas kihívás e szervezet parancsnoki beosztásának betöltése.

A KAIA vezénylő zászlósának szerepe az úgynevezett tiszthelyettesi támogató lánc hatékony működtetése, valamint a nemzetközi repülőtéren szolgálatot teljesítő legénységi és tiszthelyettesi állomány képviselete. Tapasztalatainak köszönhetően, a vezénylő zászlós a parancsnok első számú tanácsadója a tiszthelyetteseket és a legénységi állományt érintő kérdésekben. A vezénylő zászlós, Kalamár Dezső főtörzszászlós a szakmai irányú tevékenységén túl jelentős szerepet vállal a parancsnoki iroda mindennapi munkájában is.

A parancsnok katonai asszisztense elnevezésű beosztás némi magyarázatot igényel, mivel nehéz beazonosítani annak magyar megfelelőjét. A NATO szervezeteiben – és több ország katonai kultúrájában – megtalálható a tábornoki beosztások mellett a katonai asszisztens, aki a mindennapi élet során a tábornok „jobb kezének" számít. A katonai asszisztensek rendfokozata általában őrnagy és ezredes között változik.

A KAIA-nál ezt a beosztást Nagy Viktor százados látja el. Ő szervezi a parancsnoki értekezleteket, találkozókat, valamint a hivatalos utakat is. Gyakorlatilag ugyanolyan feladatkörrel rendelkezik, mint idehaza egy parancsnoki irodavezető. Mindezek mellett azonban hadműveleti tiszti feladatokat is ellát, mivel rajta keresztül történik a hivatalos levelezés, valamint ő állítja össze a  parancsnok napi- és heti jelentéseit is. 

A személyi asszisztens, Kovács Andrea zászlós feladatai gyakorlatilag megegyeznek a magyar rendszer parancsnoki segítőinek teendőivel. Fő tevékenységi köre a parancsnoki iroda napi életével kapcsolatos ügyintézés és ügykezelés. Továbbá ő végzi az iroda ellátó tiszthelyettesi feladatait is. A személyi asszisztensre hárul a parancsnoki hatáskörbe tartozó konferenciatermek és eligazítók felügyelete is, amely nagy kihívás egy olyan bázison ahol 39 nemzet katonája él, mindezek mellett pedig egy forgalmas repülőtér is üzemel itt, és az ISAF Összhaderőnemi Parancsnoksága is itt működik.

A parancsnokhelyettes a  csoport egyetlen nem magyar nemzetiségű tagja. Jelenleg Jason S. Werchan, az Amerikai Egyesült Állomok Légierejének ezredese tölti be ezt a pozíciót. Az általános helyettesítési feladatok mellett ő látja el a törzsfőnöki feladatokat is, mivel a KAIA-ban nincsen ilyen beosztás. 

Természetesen mind a magyar katonai vezetés, mind a KAIA parancsnok számára elsődleges és kiemelkedő feladat a magyar katonák biztonsága. Erre a biztonságra ügyel a parancsnok nemzetbiztonsági tanácsadója, Pálinkás Tibor őrnagy. A parancsnoki csoport minden tagja átérzi és vállalja e beosztással járó felelősséget.