Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nők is szolgálhatnak a brit tengeralattjárókon 2013-tól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 9. 8:17

A brit történelemben először 2013-tól nők is szolgálhatnak a királyi haditengerészet tengeralattjáróin, miután megállapították, hogy semmilyen egészségügyi kockázatot nem rejt magában ez a munkakör a „gyengébb nem” tagjai számára – jelentette be november 8-án, csütörtökön a brit védelmi miniszter a The Guardian című brit napilap hírportáljának tájékoztatása szerint.

A nemrégiben hivatalba lépett Philip Hammond a londoni Royal United Services kutatóintézetben elmondott beszédében leszögezte: a döntés azt követően született meg, hogy a királyi haditengerészet 18 hónapon keresztül vizsgálta a kérdést társadalmi, egészségügyi és technikai szempontokat figyelembe véve.

A brit hadihajók fedélzetén ugyan már 1990 óta szolgálatot teljesíthetnek a nők, de a tengeralattjárókra eddig nem engedték őket azzal az indokkal, hogy az ottani környezetben a magasabb széndioxid-szint kockázatot jelent az egészségükre. Hammond elmondta, az említett tanulmány arra világított rá, hogy orvosilag nem indokolt kizárni a gyengébb nem tagjait a tenger alatti szolgálatból. A brit védelmi tárca vezetője szerint a fegyveres erőknek haladni kell a korral és nem lehetnek a múlt rabjai.

Charles Montgomery altengernagy, a haditengerészet parancsnokhelyettese üdvözölte a változást, mint mondta, így lehetőség nyílik arra, hogy a tengeralattjárókon való szolgálat teljesítésére a tehetségek lehető legszélesebb köréből toborozzanak munkatársakat.

Jelenleg a brit királyi haditengerészet személyzetének körülbelül 9 százaléka nő.