Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogták a „behatolókat”

Szöveg: Vicai Zoltán alezredes |  2011. december 9. 9:23

Biztonsági gyakorlatot hajtottak végre az MH Pápa Bázisrepülőtéren december 7-én. A gyakorlat forgatókönyve szerint a repülőtérre bejutott két illetéktelen, akik bombákat próbáltak meg elhelyezni két, fokozottan védett objektum közvetlen közelében.

Balszerencséjükre az őr- és komendánsszázad szervezetszerű őralegységének katonái – a technikai riasztórendszer segítségével – időben felfedezték a kerítés körül ólálkodó gyanús alakokat. Azonnal riasztották a gyorsreagálású különítményt, amelynek tagjai terepjáróikon pillanatokon belül elindultak a a behatolók irányába.

A technikai riasztórendszerhez tartozó kamerák képét figyelve jól látható volt, amint a két behatoló átmászik a kerítésen, és a mozgásérzékelő detektorok is azonnal jelezték: illetéktelenek tartózkodnak a bázisrepülőtér területén.

Amint a „rossz fiúk" bejutottak a repülőtérre, azonnal rohanni kezdtek a célpontjaik felé, de a gyorsreagálású különítmény tagjai rövid időn belül mindkét behatolót feltartóztatták és megbilincselték. Eközben a biztosító rendészszolgálat tagjai elfoglalták az ilyen helyzetekre kijelölt helyeiket a C–17-esek közelében, és fegyverrel vigyázták a repülőgépeket.

A gyakorlat értékelése szerint mind a technikai, mind az élőerős őrzés-védelmi rendszer jelesre vizsgázott. A bázis kerítésének közelében telepített kamera- és mozgásérzékelő rendszer kifogástalanul működött, az őrség gyorsan és hatékonyan hajtotta végre feladatát.