Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nukleáris leszerelést szorgalmaz az ENSZ-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 25. 9:34

Ban Ki Mun sürgette az atomhatalmakat: kezdjenek tárgyalásokat a nukleáris fegyverek felszámolásáról, valamint annak garantálásáról, hogy más országokat nem fog atomtámadás érni.

Ban Ki Mun egy tanácskozáson azt szorgalmazta, hogy mielőbb életbe kell léptetni a nukleáris fegyverkísérletek teljes tilalmát elrendelő Átfogó Atomcsend Szerződést (CTBT); és ennek elérése érdekében újabb erőfeszítéseket szorgalmazott. Ugyancsak sürgette az atombomba készítéséhez szükséges hasadóanyagok gyártásának leállítását.

Az ENSZ-főtitkár egyebek között úgy foglalt állást, hogy fel kell újítani az Egyesült Államok és Oroszország között a kétoldalú nukleáris leszerelési egyeztetéseket. Ban Ki Mun szerint ugyancsak atomleszerelési tárgyalásokra van szükség az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország között.

A főtitkár Indiára, Pakisztánra és Észak-Koreára utalva megjegyezte, hogy az atomsorompó-szerződést nem aláíró államoknak be kell fagyasztaniuk nukleáris fegyverkezési programjukat és el kell kötelezniük magukat a leszerelés mellett.

Véleménye szerint új erőfeszítésekre van szükség annak megakadályozására is, hogy terrorista elemek tömegpusztító fegyverek birtokába juthassanak.

CímkékENSZ