Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva kikéri magának a szankciókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 25. 9:37

Washington szankciókat vezetett be 13 kínai, orosz és venezuelai vállalat ellen azzal a gyanúval, hogy fegyvereket vagy érzékeny technológiákat adtak el Iránnak, Észak-Koreának és Szíriának.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatója szerint olyan fegyverekről és eszközökről van szó, amelyek segíthetik e három államot tömegpusztító fegyverek vagy rakétarendszerek kifejlesztésében. A szankciók általában két évig tartanak, és ez idő alatt amerikai kormányzati ügynökségek nem köthetnek szerződéseket a korlátozásokkal sújtott vállalatokkal.

A külügyminisztérium listáján szerepel a Roszoboronexport orosz állami fegyverkereskedelmi vállalat is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte pénteken, hogy a washingtoni szankciók nélkülöznek minden nemzetközi jogi alapot, és hatással lesznek a két ország kapcsolataira. Rámutatott arra, hogy “pótszankciókról" van szó, ugyanis még érvényben vannak a vállalat ellen két éve bevezetett korlátozások is.

Az orosz vállalat egyik illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy a Roszoboronexport leányvállalata, a VSMPO-Avisma – amely a világ legnagyobb titántermelő gyára – titánt exportál a Boeing amerikai repülőgépgyártónak, de az új szankciók bevezetésével leállhatnak a szállítások.

A Bush-kormányzat egyik illetékese előzőleg közölte, hogy a mostani korlátozások a feketelistára került vállalatok leányvállalataira is vonatkoznak.

Címkékjograkéta