Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vállalta a glasgow-i merényletkísérletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 25. 9:43

A magát az al-Kaida terroristahálózat iraki szárnyának nevező csoport áll a tavaly a glasgow-i nemzetközi repülőtér ellen megkísérelt robbantásos merénylet mögött.

Legalábbis ez derült ki a szervezet feltételezett vezetőjével készült, az interneten megjelent interjúból. A 45 perces beszélgetésről készített hangfelvétel csütörtökön jelent meg a világhálón. Abu Ajjub al-Maszri azt mondta, a szervezet “Nagy-Britanniában hajtotta végre legutóbbi műveletét, a javát a repülőtéren, a többi részét pedig nem vittük véghez egyik testvérünk hibája miatt".

Tavaly június 30-án két terrorista egy pokolgéppel megrakott terepjáróval próbált betörni a glasgow-i repülőtér utascsarnokába, de a kocsi fennakadt és kigyulladt a terminál bejáratánál, a tűzben meghalt az egyik merénylő. Egy nappal korábban Londonban két, pokolgépekkel megrakott Mercedest találtak a színházi és szórakozónegyed, a West End közepén, illetve a Trafalgar tér mellett. A hatóságok hatástalanították a robbanószerkezeteket, és elfogtak két feltételezett merénylőt, egy 29 éves irakit és egy 28 éves jordániai állampolgárt. Jelenleg is tart az ellenük indított büntetőeljárás. Az iraki terroristacsoport Abu Hamza al-Muhádzsir néven is ismert vezetője azt mondta, a szervezet Irak határain kívüli merényletekre összpontosít. Szavai szerint minden olyan országot legitim célpontnak tekintenek, amely részt vett az iraki háborúban és – mint fogalmazott – az arab ország népe elleni bűntettek elkövetésében.

Független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni, hogy valóban al-Maszri hangja hallható-e a felvételen, de tény, hogy egy olyan honlapon jelent meg, amelyet az al-Kaida már többször használt üzenetek közzétételére.