Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték a járőrözést a szomáliai partoknál a NATO hadihajói

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 25. 10:51

Három NATO-hadihajó kezdett járőrözést a Szomália előtti vizeken és az Ádeni-öbölben, vagyis azon a tengerszakaszon, ahol az utóbbi időszakban elharapództak a teherhajók elleni kalóztámadások.

Az észak-atlanti szövetség egyik illetékese pénteken jelezte, hogy az műveletben az olasz Durand de la Penne romboló, valamint egy görög és egy brit fregatt, a Temisztoklesz és a Cumberland vesz részt. Az a feladatuk, hogy elrettentsék a tengeri rablókat – közölte egy tiszt a NATO déli haditengerészeti parancsnokságán, Nápolyban.

Elmondta: a hajók az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) a felkérésére kísérő jellegű feladatok látnak el. Azokon a vizeken fognak cirkálni, ahol a legmagasabb a veszélyezettség szintje.

Betartják a nemzetközi és a nemzeti tengerjogi normákat – közölte a NATO monsi főhadiszállása.

Az ENSZ Világélelmezési Programja havonta 30-35 ezer tonna segélyt szállít Szomáliába. Oltalmukat eddig Kanada látta el, de csütörtökön Hollandia vette át a szállítmányok biztosítását.

A szomáliai kalózok az idén 63 külföldi hajót támadtak meg az Indiai-óceán és az Ádeni-öböl vizein. Általában gyors járású motoros csónakokon csapnak le a fegyveresek a hajókra, a túszul ejtett legénység szabadon engedéséért váltságdíjat kérnek.

Az Európai Unió bejelentette, hogy mintegy 10 hadihajót küld a térségbe. Az egységek várhatóan decemberben váltják le a NATO hadihajóit. Az észak-atlanti szervezet védelmi miniszterei az októberi budapesti csúcson jelentették be, hogy hadihajókat küldenek a szomáliai partokra.