Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyárköszöntő fesztivál – katonákkal

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 29. 19:11

Több mint egy évtizedes hagyomány Tatán, hogy a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén több napos, nyárköszöntő fesztivált rendeznek az Öreg-tó partján. A Víz-, Zene-, Virág Fesztiválon szinte minden évben részt vesz a Magyar Honvédség városban települő alakulata az MH 25. Klapka György Lövészdandár is.

A tatai katonák az idei, tizenötödik fesztivál programjai közé építették be a Szent László menet elnevezésű teljesítménytúrájukat. A lövészkatonák védőszentje, Szent László király tiszteletére rendezett hatvanöt kilométeres gyalogtúrára – melyet idén harmadik alkalommal rendeztek meg – nemcsak katonákat, hanem civil természetjárókat is vártak.

Az idei teljesítménytúra a Tata, Baj, Tatabánya, Vértestolna, Tardos, Dunaszentmiklós, Szomód, Tata útvonalon haladt, nagy részben a kijelölt turistaútvonalakon, gyönyörű tájakon keresztül. A menet során a versenyzőknek több ellenőrzőpontot is érinteniük kellett. A szervezők a szintidőt a katonák számára 16 órában, a civilek részére pedig 24 órában szabták meg, az egyenruhásoknak emellett legalább tizenöt kilogramm súlyú hátizsákot is magukkal kellett vinniük a „sétára".

A Szent László menet június 28-i megnyitóján – amelyet a város főterén, a római katolikus plébániatemplom előtt rendeztek meg – több mint kétszázan sorakoztak fel. A megnyitó ünnepségen – melyen részt vett Michl József, Tata polgármestere is – Huszti András dandártábornok az alakulat köszöntötte a versenyzőket. Elmondta: a Szent László menet inkább teljesítménytúra, mintsem verseny. Annak ellenére, hogy a szervezők szintidőt határoztak meg. Éppen ezért arra kérte a résztvevőket, hogy leginkább az egészségükre ügyeljenek, hiszen fontos, hogy mindenki sérülés nélkül érjen be a célba, a katonai kollégiumba. Huszti tábornok kiemelte azt is, hogy bízik benne a teljesítménytúra minden katona csapatnak jó lehetőséget biztosít majd arra, hogy tagjai között erősödjön a bajtársiasság és az összetartás. A versenyzők ezt követően a dandárparancsnok rajtjelére, egy hosszú sípszóra vágtak neki a távnak.

A másnapi, a tatai vár tövében megrendezett eredményhirdetésen kiderült: az idei Szent László menet komoly szintkülönbségekkel „fűszerezett" távját jóval többen teljesítették, mint tavaly. A katonai kategória egyéni versenyét a férfiak között Gugolák Balázs hallgató (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – ZMNE), a nőt között pedig Hegyi Renáta honvéd (MH Központi Kiképző Bázis) nyerte meg. A csapatversenyben a ZMNE egyik csapata végzett az élen. A trió Ferencz Mátyás, Eff Máté Pál és Énekes Ede harmadéves hallgatókból állt, aki megismételve a tavalyi győzelmüket immár másodszor lettek, a legjobbak. Az abszolút kategóriában egy egykori katonatiszt, Walter J. András nyugállományú őrnagy szerezte meg a serleget, aki 7 óra 32 perc alatt teljesítette a hatvanöt kilométeres távot. A díjakat Huszti András dandártábornok adta át.

Természetesen a katonai programok csak egy kis hányadát képeztek a június 28–29-én megrendezett, 15. Víz-, Zene-, Virág Fesztiválnak. Az azonban kétségtelen tény, hogy a tatai dandárzenekar várkanyarban adott délelőtti koncertjeit (szombaton úgynevezett „gyepshowt", vasárnap pedig térzenét adtak) több száz érdeklődő hallgatta és nézte végig. Sőt a Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság tatabányai toborzó-, és érdekvédelmi irodájának sátrát is rengetegen keresték fel a hétvégén. Sokan érdeklődtek a szerződéses és hivatásos katonai szolgálat iránt, de volt, aki csak a vadászrepülőgép-szimulátort szerette volna kipróbálni.

A toborzók sátra előtt tartott fegyveres alaki bemutatót szombat délután az MH Támogató Dandár 32. Budapest Díszzászlóaljának egyik különleges díszelgő csoportja is. A nyolc katona nyolc perces bemutatója után percekig tapsolt a közönség. Az akrobatikus elemekkel, vagyis fegyverpörgetéssel és fegyverdobálással tarkított bemutató koreográfiáját teljes egészében a csoport tagjai találták ki. S e tatai fellépés volt a katonák műsorának főpróbája a június 29-e és július 1-je között, Prágában megrendezendő nemzetközi díszelgő fesztivál előtt.

Az idei, tatai nyárköszöntő fesztiválon a legnagyobb sikere azonban a kézműveseknek volt. Sokan ismerkedtek meg az agyagozás, a porcelánfestés, vagy éppen a kovácsmesterség alapjaival. De a jégszobrász látványos bemutatója, Veres Zoltán műrepülő világbajnok lélegzetelállító produkciója, valamint a könnyűzenei koncertek is több ezres közönséget vonzottak.

További képek:

Fotó: Szűcs László és Pogrányi Zoltán