Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyíltan melegek is lehetnek amerikai katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 12. 6:24

Barack Obama az egyik melegek jogaiért küzdő szervezet vacsoráján kijelentette, hogy megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalók nem szolgálhatnak az amerikai hadseregben. Az amerikai elnök azt mondta, hogy az egészségügyi reform és a gazdasági válság mellett elhanyagolta a melegek ügyét, de új lépéseket ígért.

Barack Obama amerikai elnök a melegek jogaiért vasárnapra szervezett nagyszabású washingtoni felvonulás előestéjén megerősítette, hogy véget vetnek a melegek katonai szolgálatára vonatkozó korlátozásoknak.

Obamát több százan állva ünnepelték a Human Rights Campaign, a homoszexuálisak jogaiért küzdő szervezet vacsoráján, amikor kijelentette, hogy megszünteti a “Don’t Ask, Don’t Tell" gyakorlatot. Az elnök az amerikai hadsereg 1993 óta létező eljárására utalt, amely megtiltja a melegségüket nyíltan felvállalók katonai szolgálatát.

Obama még elnökválasztási kampánya idején megígérte, hogy küzdeni fog a melegek jogaiért, a homoszexuálisok érdekvédőit azonban csalódottságuknak adtak hangot, amiért megválasztása óta nem sokat tett választási ígéreteinek megvalósításáért.

A Human Rights Campaign vacsoráján Obama elismerte, hogy az egészségügyi reform és a gazdasági válságra adott válaszok miatt a reméltnél lassabban a melegek jogaiért folytatott küzdelme.

Az elnök beszámolt korábbi döntéseiről, például már a meleg szövetségi közalkalmazottak partnerei is részesülhetnek bizonyos előnyökben, amelyek korábban csak a házastársi kapcsolatban élőkre vonatkoztak. Mint elmondta, reményei szerint rövidesen aláírhatja az úgynevezett gyűlölettörvényt is, amelynek hatálya alá sorolják már a szexuális orientáció miatti támadást is. A képviselőház a közelmúltban szavazta meg a törvény kiterjesztését, amely a szenátusi jóváhagyásra vár.

Címkékgyakorlatjog