Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyitott Égbolt tanfolyam Horvátországban

Szöveg: Zsivkó Zsolt mérnök százados |  2012. április 11. 18:03

Nyugodtan nevezhető egyedinek az a Nyitott Égbolt tanfolyam, amelyet március 26. és április 5. között szervezett a zágrábi Biztonsági Együttműködési Központ (RACVIAC) Horvátországban.

A RACVIAC-nál, illetve a plesói repülőbázison végrehajtott tanfolyam során a hallgatóknak az elméleti ismeretek elsajátítása mellett lehetőségük nyílott a Nyitott Égbolt Szerződés előírásainak megfelelő megfigyelőrepülésen való részvételre is. Magyarország a szerződés letéteményeseként mindig is kiemelkedő szerepet vállalt a hasonló rendezvények támogatásában, valamint a csatlakozni szándékozó államok felkészítésében.

A kéthetes tanfolyamot a RACVIAC minden második évben szervezi meg, elsősorban a délszláv térség országaiból érkező hallgatók számára. A képzés megvalósításához Magyarország kiemelkedő támogatást nyújtott a magyar Nyitott Égbolt platform felajánlásával, valamint egy előadó biztosításával.

Hazánk mellett más államok – Kanada, Németország, Horvátország – is támogatást nyújtottak a kurzushoz. A tanfolyam tízéves története során idén először vett részt Kanada – a szerződés másik letéteményese – a végrehajtásban.

A kurzus első hetében az elméleti képzésen volt a fő hangsúly. Az előadások témái részletesen taglalták a szerződés felépítését, előírásait, a kapcsolódó dokumentumok tartalmát. Természetesen nem maradhatott ki a szerződés múltjának, jelenének ismertetése és a jövőbeni elképzelések bemutatása sem. Mindezek mellett szó esett a szerződés hatálya alá eső megfigyelőrepülések végrehajtásának és fogadásának tudnivalóiról is.

A második hét a gyakorlati feladatok végrehajtásával telt. E tevékenység során a résztvevők végigpróbálták az éles végrehajtáshoz leginkább hasonló eljárásokat. A mindenki által legjobban várt bemutató megfigyelőrepülés pedig Horvátország keleti része felett zajlott.