Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama a csapatkivonás mellett

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 14. 15:38

Nem Irak a terrorizmus elleni háború központi arcvonala, sosem volt az, jelentette ki Barack Obama. A leendő demokrata elnökjelölt épp ezért 2010 nyarára kivonná az Irakban állomásozó erők zömét, és többek között Afganisztánra és Pakisztánra koncentrálna.

“Elnökségem első napján új misszióval fogom felruházni a katonaságot, az iraki háború befejezésével", állította Barack Obama, a The New York Times című napilap internetes kiadásában. Az amerikai demokrata párt valószínűsíthető elnökjelöltje szerint amilyen elővigyázatlanul vonult be Irakba Amerika, olyan körültekintően kell kivonulnia, szó sem lehet hirtelen távozásról.

Obama úgy látja, hogy 16 hónapon belül, 2010 nyarára biztonságosan ki lehet vonni, illetve átcsoportosítani az Irakban állomásozó amerikai csapatokat. Tervei szerint az átcsoportosítás után az Irakban maradó katonák korlátozott missziót látnának el: az al-Kaida terrorszervezet “maradványainak" nyomába erednének, oltalmaznák az országban szolgálatot teljesítő amerikaiakat, kiképeznék az iraki biztonsági erőket.

Az iraki háború befejezése Obama szerint elengedhetetlen, ahhoz, hogy az Egyesült Államok elérje tágabb stratégiai céljait, kezdve Afganisztánnal és Pakisztánnal, ahol a tálibok lázadoznak, és biztos menedékre lelt az al-Kaida. Mert, írta a demokrata politikus, nem Irak a terrorizmus elleni háború központi arcvonala, sosem volt az.

Márpedig hivatkozott Obama Mike Mullen tengernagyra, az Egyesült Államoknak nem lesz elegendő erőforrása ahhoz, hogy befejezze a dolgát Afganisztánban, amíg nem csökkentette iraki szerepvállalását. “Elnökként új stratégiát fogok követni, azzal kezdem, hogy legalább további két harcoló dandárt küldök Afganisztánba törekvéseink támogatására" ígérte a leendő elnökjelölt.