Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama felkeresi a két Korea közötti demilitarizált övezetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 24. 8:24

Barack Obama amerikai elnök március 25-én, vasárnap felkeresi a két Koreát elválasztó övezetet – közölte az elnök szöuli utazásának küszöbén Ben Rhodes helyettes elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az elnök az amerikai erők főparancsnokaként és a Dél-Korea iránti szövetségesi szolidaritás jeleként keresi fel a demilitarizált övezetet. Obama csaknem napra pontosan két évvel azután tesz látogatást a két szemben álló országot elválasztó övezetben, hogy a Sárga-tengeren elsüllyedt a Cseonan dél-koreai korvett, 46 tengerész halálát okozva.

A katasztrófával kapcsolatban több vizsgálat Észak-Koreát tette felelőssé, amely tagadja, hogy köze lenne az esethez. Dél-Koreában jelenleg több, mint 28 ezer amerikai katona állomásozik.

Obama a március 27–28-án a nukleáris biztonságról tartandó szöuli csúcstalálkozóra utazik Dél-Koreába. A félszáz ország vezetőinek részvételével megrendezendő tanácskozásra ráveti az árnyékát, hogy Észak-Korea bejelentette: április közepén újabb rakétakísérletre készül.

A szöuli csúcsra Phenjan képviselői nem kaptak meghívást, azon csak olyan országok képviseltetik magukat, amelyek elkötelezték magukat az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása és a nukleáris anyagok biztonsága mellett.