Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama ismét a harcok leállítására szólította fel a szudáni feleket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 23. 13:22

Az amerikai elnök egy hét alatt másodszor is felszólította a szudáni feleket, hogy állítsák le az összecsapásaikat Dél-Kordofan tartományban, ahol Barack Obama szerint „szörnyű” helyzet alakult ki. „Június 20-án, hétfőn a felek megállapodtak a feszültség csökkentéséről Abyei területén. Arra kérem őket, hogy e haladásra építve azonnal kössenek tűzszünetet Dél-Kordofanban. A tűzszünettel és békefenntartók vezénylésével Abyeibe ismét sínre tehetjük a békefolyamatot” – hangsúlyozta Obama egy június 22-i, szerdai nyilatkozatában.

Az amerikai kormányzat korábban a kapcsolatok javítására tett ajánlatot a szudáni kormánynak, de csak azzal a feltétellel, hogy nem szít erőszakot.

Obama most emlékeztetett rá, hogy az általa említett lépések nélkül „nem vezet út a jobb kapcsolatokhoz Szudán kormányával, és Szudán még jobban elszigetelődik nemzetközi téren".

Dél-Kordofan Szudán július 9-i kettéválásakor északi határtartománnyá válik. Lakossága vegyes összetételű: jórészt nomád arabok és letelepült, fekete törzsek lakják. Az utóbbiak egy része a függetlenné váló délhez húz, s ezrével vannak harcosaik. A kartúmi kormány közölte, hogy őket nem tűrheti meg a területén, és vagy leteszik a fegyvert, vagy el kell menniük. A hadsereg június 5-e óta harcban áll velük. Az ENSZ adatai szerint több mint 70 ezer ember kénytelen volt elmenekülni a lakhelyéről.

A két országrész feszült viszonyának hosszú történelmi gyökerei vannak, s ezt fokozza, hogy alig pár héttel a szétválás előtt még nem tudtak megállapodni a pontos határokról, az olajjövedelem és a felhalmozódott külső adósság felosztásáról. Kartúm szerdán azzal fenyegetőzött, hogy lezárja az északon át húzódó olajvezetékeket, ha a dél nem fizet a tranzitért vagy nem enged át olajat fizetségként.