Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama segítséget ígért a líbiai humanitárius válság kezeléséhez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 4. 7:04

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön Washintonban kijelentette, hogy repülőket és szakembereket küld Észak-Afrikába a líbiai harcok következtében kialakult humanitárius válsághelyzet kezelésére.

Obama megismételte: Líbiában véget kell vetni az erőszaknak, a legitimitását elveszített Moammer Kadhafi ezredesnek le kell mondania, „mert ez a népének érdeke és így lenne helyes", és az erőszakos cselekmények elkövetőinek felelniük kell tetteikért.

Az elnök ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok minden lehetőséget – ebbe beleértendő a katonai fellépés opciója is – nyitva tart és szükség esetén kész a gyors fellépésre, ám a meghozandó intézkedésekről a nemzetközi közösséggel és a NATO-val konzultálva kíván dönteni.

Barack Obama Egyiptomot hozta fel jó példaként, ahol nem történt amerikai beavatkozás és amikor az egyiptomiak az események „gazdáinak" érezhették magukat, aminek következtében nem alakult ki Amerika-ellenesség az országban.

Obama elnök bejelentette, hogy amerikai katonai gépekkel fogják hazaszállítani a Líbiából Tunéziába menekült egyiptomiakat, a USAID által bérelt polgári gépek padig a többi ország állampolgárainak elszállításában fognak segédkezni. Washington segítséget nyújt a nemzetközi szervezetek által folytatott evakuálási erőfeszítéséket és USAID-csapatokat küld a líbiai határokon kialakult válsághelyzet enyhítésére. Az Egyesült Államok együtt fog működni az ENSZ-szel és más, Líbiában jelen lévő nemzetközi szervezetekkel a líbiai humanitárius szükségleteinek kielégítés érdekében.

CímkékENSZNATO