Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oklevelet és zászlószalagot is kapott a HEK

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 2. 12:54

Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) megalakulása, és a szervezet minőségügyi akkreditálása alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést március 2-án, a HM Állami Egészségügyi Központ dísztermében. A rendezvényen a HEK csapatzászló-szalagot is kapott.

Három évvel ezelőtt, 2007. március 1-jén, öt jogelőd katonai szervezet összevonásával alakult meg a HM Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ. Az évforduló alkalmából kedden délelőtt ünnepi állománygyűlést rendeztek a HM Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). A rendezvényen részt vett Dr. Szilvásy István, az ÁEK főigazgatója és Frigyer László mérnök vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke is.

1595897748
– Három év nem hosszú idő egy katonai szervezet életében. Azonban az elmúlt éveket meghatározták a végrehajtott feladatok – mondta ünnepi beszédében Juhász István vezérőrnagy. A HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály vezetője hozzátette: három évvel ezelőtt kialakítottak egy olyan vezetési rendszert, amely a NATO szövetségi, és a Magyar Honvédség követelményei szerint modern elvekkel képes az egészségügyi csapatok vezetésére, irányítására, felkészítésére.

A szervezet az elmúlt három év alatt más, nagyon fontos feladatokat is végrehajtott – hangsúlyozta Juhász tábornok, majd kiemelte, az első ilyen feladatuk az Állami Egészségügyi Központ kialakításában való részvétel volt. Ezt követte az állomány felkészítése külföldi és hazai feladatokra, illetve az állomány tevőlegesen is részt vett a külföldi missziókban.

A főosztályvezető szerint a MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központnak abban is nagy érdemei vannak, hogy NATO által is akkreditált MH Katona-egészségügyi Kiválósági Központot rövid idő alatt sikerült felállítani, s az megkezdhette működését.

– Azt gondolom, hogy a sikeresen elvégzett minőségügyi akkreditáció – amelyről az oklevelet hamarosan átvehetik – azt bizonyítja, hogy ez a szervezet a szürke hétköznapokon is teszi a munkáját, mindent elkövet azért, hogy a követelményeknek nemcsak most, hanem a jövőben is megfeleljen – mondta Juhász István vezérőrnagy.

Válaszbeszédében Dr. Németh András orvos dandártábornok, a HEK parancsnoka kiemelte: három évvel ezelőtt

1595897748
, a központ megalakításakor, sokakkal együtt úgy érezte, hogy egy lehetetlen feladatot kell végrehajtani. Ami jelentős létszámleépítéssel, ugyanakkor a képességek meghatározott szinten tartásával járt együtt. Biztosítani kellett a szakterületek működési feltételeit, emellett pedig meg kellett felelni a NATO által is elfogadott, katona-egészségügyi elveknek.

– Az elmúlt három esztendőben sikerült megőriznünk azt a szaktudást, amelyik a maximális szakmai igényességgel, a NATO elvárásoknak megfelelően, a hazai törvények maradéktalan betartásával, biztosítják a számunkra megszabott feladatokat – mondta Németh dandártábornok.

A rendezvény ezt követően a tavaly novemberben megszerzett ISO 9001:2000 minőségirányítási akkreditációt tanúsító oklevél átadásával folytatódott. A tanúsítványt az akkreditálást végző Digart Hungary Kft. igazgatója, Nagy József adta át Dr. Németh András orvos dandártábornoknak.

Az állománygyűlésen miniszteri és vezérkari főnöki elismerések átadására is sor került, majd Borszéki Gyula, a főváros XIII. kerületének polgármestere felkötötte a kerületi önkormányzat által adományozott zászlószalagot a Honvéd Egészségügyi Központ csapatzászlajára. A szalagot a kerülethez való kötődés és az önkormányzattal való jó kapcsolat elismeréseként kapta a katonai szervezet, s az ünnepélyes felkötés után megáldották, illetve megszentelték a tábori lelkészi szolgálatok képviselői.

Az ünnepség a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis helyőrségi zenekarának tagjaiból alakult Hidas Frigyes Tubakvartett rövid műsorával ért véget.

1595897748
 

1595897749
 

1595897749
 

1595897749
 

1595897749
 

1595897749
 

Fotó: Szűcs László