Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puccsra készültek a török hadseregben?

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 2. 13:01

A török vezérkar elismerte, hogy valószínűleg mégis létezett az a kormányellenes puccsterv, amelyet a tábornokok eddig koholmánynak minősítettek. Keddi sajtóhírek szerint Dursun Cicek vezérkari ezredes még tavaly akciótervet hagyott jóvá azzal a céllal, hogy destabilizálják Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vallási-konzervatív kormányát.

A terv keretében fegyverrel láttak volna el iszlamista csoportokat, amelyeket azután a kormánypárt híveinek radikális szárnyaként prezentáltak volna a nyilvánosságnak.

Az úgynevezett Ergenekon-ügy kirobbanása után – amelynek folyományaként több tucat aktív és nyugállományú tisztet és tábornokot vettek őrizetbe kormányellenes összeesküvés gyanújával, majd nagy részük ellen vádat is emeltek – a puccsterv beismerése újabb csapást mér a hadsereg tekintélyére – vélik megfigyelők.

Ilker Basbug vezérkari főnök az összeesküvési tervről szóló első hírek nyomán „csak egy darab papírnak" nevezte az akciótervet, amelynek célja kampányt indítani a fegyveres erők ellen. Most viszont a vezérkar úgy foglalt állást – miután a katonai ügyészség megvizsgálta a szóban forgó dokumentumot -, hogy „bizonyítékok vannak" az akcióterv valódiságát illetően. A Cicek ezredes letartóztatását célzó indítványt azonban egy katonai bíróság elutasította.

Időközben polgári szakértők is megerősítették az összeesküvési terv valódiságát. Ciceket emiatt már kétszer őrizetbe vették a polgári igazságügyi szervek, de végül mindkétszer szabadlábra helyezték.

Címkékvizsga