Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz kapcsolat

Szöveg: Bankó József | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 14. 15:52

Szakmai látogatás céljából Olaszországból érkezett küldöttség az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz a közelmúltban.

olasz10

Az olasz 8. Reggimento Lancieri di Montebello lándzsás ezred delegációját látták vendégül négynapos látogatás során az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegységnél (32. NHD) és a Honvéd Huszár Díszegységnél (HHD). Az olaszországi katonai szervezet és a dandár közötti együttműködés 2021 októberében kezdődött, akkor az MH BHD küldöttsége látogatta meg az olaszországi alakulatot. A kapcsolat felvételének a célja az olasz hadsereg protokolláris feladatai, kifejezetten a miniszterelnökhöz tartozó katonai díszelgési feladatok megismerése volt.

Az olasz „lándzsás” ezred alaprendeltetési feladatai közé tartoznak a gyalogosan és lóháton végrehajtott díszelgési feladatok. Mivel az olasz ezred feladatai átfedésben vannak az MH BHD által ellátott feladatokkal, ezért a szakmai eszme- és tapasztalatcsere mindkét fél részére rendkívül hasznosnak bizonyul. A tavalyi évben történt sikeres első találkozást követte az olasz ezred delegációjának 2022. októberi magyarországi látogatása, mely lehetőséget adott a megkezdett együttműködés folytatására és elmélyítésére.

olasz6

A Budapestre látogató olasz katonák számára a négynapos program számos programpontot, látnivalót jelentett: a dandár szervezésében kialakított szakmai program által betekintést kaptak az MH BHD-nál folyó szerteágazó munkába. A küldöttség tagjai Kiss Ferenc ezredes, törzsfőnök jóvoltából képet kaphattak a dandár felépítéséről, majd a 32. NHD feladataival Zsolnai Tamás ezredes, az egység parancsnoka ismertette meg őket.

Az olasz delegáció a dandár által ellátott díszelgési és protokolláris feladatokat azok jellegzetes helyszínein (Szent György tér, Kossuth Lajos tér, Országház) tekinthette meg. Jelen voltak a Sándor-palotánál a palotaőrök által bemutatott őrségváltásnál és október 23-án a Kossuth téren tartott állami ünnepséget is figyelemmel kísérték.

Október 24-én Szilvásváradra utazva az olasz küldöttség az MH BHD, Honvéd Huszár Díszegység parancsnokságával és állományával találkozott. Látogatást tettek az Állami Ménesgazdaságban és megtekintették a lovas díszelgési feladatok végrehajtását is.

olasz13

Az eddig említett programokon kívül az olasz delegáció tagjai Budapesten Országház-látogatáson vettek részt, ahol az MH BHD, Honvéd Koronaőrség munkájába nyertek betekintést. Megismerkedtek továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem MH Ludovika Zászlóaljánál folyó képzéssel, végezetül pedig a Rákoskeresztúri Újköztemető olasz katonai parcellájába is ellátogattak.