Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök emléke előtt tisztelegve több mint tízezer hadisírt gondoztak

Szöveg: Demeter Attila alezredes | Fotó: MH TTP |  2022. november 14. 17:06

Halottak napja alkalmából, az elhunyt katonabajtársak emlékeinek megőrzéséért az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) október 24-28. között országos hadisírgondozó programot szervezett. A program részeként minden megyeszékhelyen - a hadisírok, katonai emlékművek ápolása mellett - számos megemlékezést szerveztek. A záró rendezvényt báró Hazai Samu vezérezredes, a parancsnokság egyik laktanyája névadójának síremlékénél, a Farkasréti temető egykori katonai parcellájában tartották.

2022.11.14. Hadisírgondozás 007

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen részt vettek az MH TTP alárendelt katonai szervezetek parancsnokai, a parancsnokság szervezeti elemeinekk vezetői, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület és a Budapest Helyőrség Tiszti Kaszinó, valamint Magyar Tartalékosok Szövetsége képviselői, továbbá a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum diákjai is.

2022.11.14. Hadisírgondozás 003

A program részeként -  az MH TTP Társadalmi Kapcsolatok Főnökség vezetésével, az MH Katonai Igazgatási és Központ Nyilvántartó Parancsnokság szervezésében - a két területvédelmi ezred tartalékos katonáinak bevonásával, valamint a megyei társadalmi szervezetek, köztük a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tagjainak és az iskolák diákjainak közreműködésével a megyeszékhelyeken a katonai parcellák hadisírjai szépültek meg.

Az egyhetes karbantartásban közel ötszázan vettek részt (259 diák, 122 tartalékos katona és 98 fő a társadalmi szervezetek képviseletében) és több mint tízezer hadisír gondozása, környezetük ápolása valósult meg.

Baráth István vezérőrnagy, a rendezvényt szervező MH TTP parancsnoka emlékező beszédében elmondta, „nekünk, katonáknak különösen fontos kötelességünk a katonai hagyományaink őrzése, a hadisírok ápolása.

A parancsnok gróf Széchenyi Istvánt idézte, aki azt mondta: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.” Hottárette: „nyugodtan kiegészíthetjük a legnagyobb magyar szavait azzal, hogy, ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a hadisírjait.”

A parancsnok kiemelte: a Magyar Honvédség hadisírgondozási feladatait csak együtt, az önkormányzatok, az egyházi szervezetek és az iskolák diákjainak, társadalmi szervezetek tagjainak, valamint tartalékos katonák bevonásával közösen lehet eredményesen végezni.

Az elesett katonahősök emlékéért Rácz István őrnagy, a Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze mondott imát.

2022.11.14. Hadisírgondozás 005